Hoe je door je woordgebruik de kwaliteit van je leven kunt verbeteren.


Woordgebruik kan je kwaliteit van leven verslechteren én verbeteren. Sinds ik mij hiervan bewust ben, kies ik mijn woorden zorgvuldig uit. Over hoe je door je woordgebruik de kwaliteit van je leven kunt verbeteren, gaat dit artikel.

Oefening

Wil je ervaren dat de woorden die je kiest, invloed hebben op hoe je je kwaliteit van leven ervaart? Doe dan onderstaande oefening:

  1. Ga voor de spiegel staan en zeg hardop tegen jezelf de woorden: “Ik vind jou leuk, ik vind jou leuk, ik vind jou leuk.” Noteer vervolgens hoe je je voelt nadat je deze uitspraken deed. Kies hiervoor één van de volgende woorden die je gevoel het beste omschrijft: blij, bang, boos, bedroefd.
  2. Herhaal de oefening met als enige verschil dat je nu tegen jezelf in de spiegel zegt: “Ik vind jou stom, ik vind jou stom, ik vind jou stom.” Noteer ook dit keer hoe je je voelt.
Ervaring

Hoogstwaarschijnlijk ervaar je verschillende gevoelens bij 1 en 2 als je bovenstaande oefening uitvoert. Ik voel me blij als ik drie keer tegen mijzelf in de spiegel zeg: “Ik vind jou leuk” en ik voel mij bedroefd als ik zeg dat ik mijzelf stom vind.

Kiezen

De ervaringswetenschap dat de woorden die ik gebruik invloed hebben op de kwaliteit van leven die ik ervaar, maakt dat ik aandacht besteed aan mijn woordgebruik. Ik focus op het kiezen van woorden en het formuleren van zinnen die in lijn liggen met wat ik wil ervaren.

Aanpak

Door mijn woordgebruik beïnvloed ik hoe ik mijn kwaliteit van leven ervaar. Dat doe ik steeds door de volgende stappen te hanteren:

  1. Kiezen wat ik wil ervaren;
  2. Uitspreken en/of opschrijven wat ik wil ervaren;
  3. Herhalen van stap 2: net zo lang totdat ik heb meegemaakt wat ik wilde ervaren.
Discipline

Het vergt discipline om te ervaren wat je gekozen hebt. Zo koos ik een aantal weken geleden de ervaring: “Ik ben ontspannen”. Gedurende de afgelopen weken herhaalde ik deze zin bijna dagelijks hardop of in mijn hoofd. Het resultaat hiervan is dat ik mij meer ontspannen voel. Ervaren dat ik mijn eigen ervaren kwaliteit van leven kan verbeteren, geeft mij een enorme kick! Hoe is dat voor jou?

Meer

Wat is jouw ervaring met hoe je door je woordgebruik je eigen kwaliteit van leven kunt verbeteren? Je kunt je reactie onder dit bericht achterlaten en/of mij een mail sturen op contact@CarolinevanBemmel.com

Voel je ook vrij om dit bericht door te sturen naar mensen voor wie dit wellicht behulpzaam kan zijn en/of ‘like’ mijn facebookpagina: “Verbeter de kwaliteit van je leven”. Bedankt bij voorbaat!

 


Leave a Reply

Your email address will not be published.