Leven: Weerstand kan een hulpmiddel zijn


Weerstand kan een hulpmiddel in je leven zijn. Dat is mijn overtuiging. In dit artikel lees je hoe je weerstand als hulpmiddel kunt gebruiken.

Weerstand

Weerstand is een gevoel van verzet. Van afkeer.

Hulpmiddel

Weerstand is een hulpmiddel. Dat weten we vanuit de natuurkunde: ‘Zonder wrijvingskrachten is fatsoenlijk lopen, fietsen en autorijden onmogelijk’.

Overtuiging

Het is mijn overtuiging dat weerstand in je leven ook een hulpmiddel kan zijn. Dit hulpmiddel kun je gebruiken als je de juiste vaardigheden bezit. Als je weet hoe je dat kunt doen.

Vaardigheden

Wat zijn de juiste vaardigheden?

  • Herken je gevoel van verzet;
  • Kies wat je met je gevoel van verzet gaat doen.
  • Doe waarvoor je koos.

Herkennen

Merk jij bij jezelf op dat je een onprettig gevoel ervaart? Mooi dat je je hiervan bewust bent. Je bent nu in de gelegenheid om te kiezen wat je met dit gevoel wilt doen.

Kiezen

Wil je dit gevoel:

  • Veranderen;
  • Loslaten;
  • Accepteren.

Veranderen

Weerstand is vaak een automatische reactie gebaseerd op gedachten over het verleden of over de toekomst. Je kunt dan je gedachten aanpassen. Het gevolg daarvan is dat je gevoel ook verandert.

Loslaten

Je gevoel van verzet kun je ook loslaten. Dit loslaten is net zoals een pen die je in je hand houdt met de palm naar boven en vervolgens los laat. De pen zit dan niet meer in je hand. Je hebt hem losgelaten.

Accepteren

Je kunt onprettige gevoelens ook accepteren. Een onprettig gevoel mag er soms ook gewoon zijn. Zo kan bijvoorbeeld spanning ook helpen bij het neerzetten van een prestatie.

Doen

Door je gevoel van verzet te veranderen, verander je bijvoorbeeld van een zuurpruim naar een stralend zonnetje. Door los te laten, verminder je je ballast die je anders met je mee zou dragen. En door te accepteren, ontdek je dat ook nare gevoelens kunnen leiden tot wat moois. Op zo’n manier kan weerstand juist een hulpmiddel zijn.


Leave a Reply

Your email address will not be published.