Een volwassen mensenlichaam bestaat voor ongeveer 70% uit water. Dit maakt dat ik ervan overtuigd ben dat water één van de elementen is die kan bijdragen aan de kwaliteit van leven. In dit artikel lees je wat bijdroeg aan mijn besluit om water te gaan ontdekken.
Ervaring
Als ik het kraanwater op verschillende plekken in het land bekijk, ruik, proef en drink, ervaar ik sinds een aantal jaren weerstand om er meer van te drinken. Dat maakt dat ik het gevoel heb dat het water niet (meer) bijdraagt aan mijn kwaliteit van leven. Wat kan water betekenen voor mijn kwaliteit van leven?
Kwaliteit
Volgens de website van de Rijksoverheid is de kwaliteit van het Nederlandse drinkwater goed. Het is schoon en veilig om te drinken. De Rijksoverheid focust hierbij op het:
- zuiveren van water van schadelijke bacteriën;
- binnen de normen houden van de hoeveelheid schadelijke deeltjes in het water, bijvoorbeeld lood.
Wat is eigenlijk nog meer van belang voor de kwaliteit van water?
Kwantiteit
Al zo lang ik mij kan herinneren, gaat mijn voorkeur uit naar het drinken van kraanwater boven andere dranken. Dat betekent dat ik in mijn leven tot nu toe ongeveer 23.000 liter water dronk. Uitgaande van een rekenleeftijd van 90 jaar oud, ga ik waarschijnlijk nog zo’n 46.000 liter drinken. Gegeven deze hoeveelheid water, wat is dan van belang om rekening mee te houden?
Functies
Water is verantwoordelijk voor het uitvoeren van verschillende functies in het lichaam. Functies van water die al langer bekend zijn, zijn onder andere:
- Transportmiddel;
- Oplosmiddel;
- Koelmiddel;
- Warmtebuffer;
De wetenschap ontdekt regelmatig nieuwe functies van water. Welke waterwijsheid bestaat er nog meer, naast hetgeen wat we via de reguliere wetenschap reeds kennen?
Leeftijdsafhankelijk
Dankzij de wetenschap weten we dat men tot nu toe ‘uitdroogt’ naarmate men ouder wordt. Het lichaam van een bejaard persoon bevat gemiddeld nog zo’n 50% water. Waarom is dat zo? En kan het zo zijn dat de ideale samenstelling van water dat men drinkt gedurende het leven van een mens verandert?
Omgeving
Steeds vaker lees ik in de onlinekrant dat de bronnen van waaruit men in Nederland drinkwater maakt, vervuild zijn met onder andere:
- Bestrijdingsmiddelen;
- Medicijnresten;
- Microplastics;
Wat betekent dit voor de kwaliteit van het drinkwater wat bij mij uit de kraan komt?
Hulp
Hulpmiddelen, zoals water vitalisers, zijn volop in omloop. Maar in hoeverre dragen die alternatieven bij aan mijn kwaliteit van leven? Hoe verhouden die alternatieven zich ten opzichte van ons drinkwater? Hoe vind ik die kwaliteit van water die het beste bij mij past?
Zelf doen
En last, but zeker niet least, in lijn met mijn levenshouding om verantwoordelijkheid te nemen voor mijn eigen kwaliteit van leven: “Wat kan ik zelf doen om de kwaliteit van het water dat ik drink te verhogen?”
Concluderend
Het valt mij op dat ik veel vragen heb over water en hoe water kan bijdragen aan het verbeteren van mijn kwaliteit van leven. Dit deed mij besluiten om op ontdekkingstocht te gaan over het onderwerp: “Water”.
Water
De komende tijd ontdek ik “water”. Naast het doen van zelfstudie, schakel ik de hulp in van Ingenieur Frank Silvis. Frank heeft onder andere gewerkt bij drinkwaterbedrijf Vitens, waar hij mede verantwoordelijk was voor de kwaliteit van het Nederlandse drinkwater. Frank heeft inmiddels zijn eigen bedrijf met (onder andere) producten om de kwaliteit van het drinkwater te verhogen. De komende tijd vind ik antwoorden op de vragen die ik in bovenstaand artikel beschreef. En wellicht ontdek ik meer over water. Ga je met mij mee op ontdekkingsreis?
Volgen
Je kunt mijn ontdekkingen volgen door je mailadres achter te laten op mijn website. Ik stuur je dan updates. Je kunt ook op de hoogte blijven door mijn facebookpagina: “Verbeter de kwaliteit van je leven” te ‘liken’. En ‘delen’ van dit bericht of van andere berichten mag natuurlijk ook. Bij voorbaat dank.