Vreugde: Je bent niet je emoties (uitleg en tips)


Je bent niet je emoties. Als je dat beseft, ontstaat er een mogelijkheid. Een mogelijkheid dat je je niet meer door je emoties laat meeslepen. Je kunt jezelf blijven.

Wat zijn emoties?

Emoties zijn energieën. Deze energieën zijn in de basis neutraal. Maar deze neutraliteit verandert als we aan een energie een woord geven. Een woord heeft namelijk wel een bepaalde energie. Zo heeft bijvoorbeeld boosheid een donkere, zwaardere energie in vergelijking tot blijheid. Blijheid heeft een lichtere energie.

Wat gebeurt er als je denkt dat je je emoties bent?

Als je denkt dat je je emoties bent, dan lijkt het alsof je geen keus hebt. Je emoties bepalen hoe je je voelt. Voel je je bijvoorbeeld bedroefd? Dan gaan je mondhoeken naar beneden hangen, je schouders zakken in én wellicht laat je een traan.

En wat gebeurt er als je weet dat je niet je emoties bent?

Wanneer je weet dat je niet je emoties bent, weet je ook dat je altijd keus hebt:

  • Meegaan met je emotie;
  • Of je emotie voorbij laten gaan.

Welke keuze is juist?

Het is aan jou wat je kiest. Je kunt bijvoorbeeld experimenteren hoe het voelt om met je emotie mee te gaan. Én hoe het voelt om je emotie voorbij te laten gaan. Juist door de verschillen te ervaren, maak je het jezelf makkelijker om te kiezen.

Waarom vreugde dat je je emoties niet bent?

Voor mij bracht de kennis en ervaring dat ik niet mijn emoties ben, vreugde. Ik besefte dat ik altijd een keuze heb wat ik met mijn emoties en/of de emoties van anderen doe. Die keuze geeft vrijheid, vreugde.

Wat kies je in je dagelijkse leven?

Dat is aan jou. Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om wel mee te liften op de blijdschap van anderen. En niet mee te gaan met de boosheid van anderen.

Emoties voor bij laten gaan, betekent niet dat je ze onderdrukt, negeert of er voor vlucht.

Emoties voorbij laten gaan, betekent dat je je verzet er tegen stopt. Je onderdrukt en negeert je emotie niet. Ook sla je niet voor je emotie op de vlucht (bijvoorbeeld in je denken). Je erkent dat er een emotie is. En je accepteert die emotie. Een gevolg van de erkenning en acceptatie van de emotie is dat die emotie voorbij gaat.

Wie kan een voorbeeld voor je zijn?

Een voorbeeld van iemand die erin slaagde om niet zijn emoties te zijn (én niet de emoties van zijn volk te zijn), is Nelson Mandela. Ondanks dat de apartheid in zijn land hem geregeld boze gevoelens gaf, was hij in staat om die emoties te laten gaan. Juist omdat hij die emotie liet gaan, kon hij in gesprek gaan met die mensen die uiteindelijk ervoor zorgden dat de apartheid officieel werd afgeschaft.

Jij kunt leren niet je emoties te zijn.

Schikt het voorbeeld van Mandela je af? Weet dan dat iedereen het kan leren. De vraag is eerder of je het wilt leren? Mijn tip: probeer de verschillende opties eens uit en ervaar wat het met je doet. De keuze, meegaan met emoties of emoties voorbij laten gaan, blijft altijd bestaan.


2 responses to “Vreugde: Je bent niet je emoties (uitleg en tips)”

  1. Interessant verhaal Caroline, maar is angst niet ook een emotie? Die kun je niet zo makkelijk onderdrukken lijkt me. Als de emotie heftig is (verdriet) word je overmand door deze emotie. Dan heb je niet zoveel keuze. Theorie en praktijk zijn een wereld van verschil.

    Met vriendelijke groet.

    • Hoi mgj, Klopt; Angst is ook een emotie. Uit eigen ervaring weet ik dat ik mijn angst kan onderdrukken. Bijvoorbeeld toen ik bang was om voor een groep te spreken en het toch deed. In die situatie koos ik ervoor om mijn angst te onderdrukken. Maar dat is niet altijd juist. Wat juist is verschilt per ervaren emotie. En daar kun je wat mee doen. Deze keuzevrijheid, kunnen beslissen wat ik met een emotie doe, betekent voor mij een verrijking in mijn leven. Ik wist nl een groot deel van mijn leven niet dat dit mogelijk was 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published.