Vicieuze cirkel: hoe je hem herkent en hoe je hem doorbreekt


Je rookt weer, terwijl je dat eigenlijk niet wilt. Je maakt je weer zorgen, terwijl je dat eigenlijk niet wilt. Je zit weer op de bank, terwijl je eigenlijk wel zou willen sporten. Je zit in een vicieuze cirkel. Hoe herken je die? En hoe doorbreek je die? In dit artikel schrijf ik erover.

Vicieuze cirkel

Een vicieuze cirkel houdt zichzelf in stand. Het herhaalt zich net zo vaak totdat jij het patroon herkent, onderzoekt en doorbreekt.

Herkennen

Vicieuze cirkels herken je door de herhaling. Je hebt het gevoel en/of het idee dat je een situatie (met een persoon) als eens hebt meegemaakt. Je bent weer terug bij af. Je hebt weer ruzie met een collega, je hebt weer dezelfde discussie met je partner, je zit weer te snaaien op de bank.

Ben je opmerkzaam? Door opmerkzaam te zijn kun je vicieuze cirkel(s) herkennen bij jezelf. Eventueel kun je ook anderen om hulp vragen bij het herkennen van die terugkerende patronen bij jezelf.

Onderzoeken

De oorzaak van de vicieuze cirkel vind je in je gedachten en/of je emoties. Juist daarom is het van belang dat jij onderzoekt welke gedachten en/of welke emoties aan je gedrag ten grondslag liggen. Weet je welke gedachten en/of gevoelens je telkens weer terug bij af brengen? Weet je wanneer je in herhaling valt? Weet je wat er gebeurt in zo’n situatie? Als je weet waar je vicieuze cirkel door ontstaat, kun je die doorbreken.

Doorbreken

Het doorbreken zelf is eigenlijk heel gemakkelijk. Als de cirkel(s) waarin je (steeds) terecht komt je niet aanstaat, verander je gewoon.

Het kan zijn dat je terugvalt. Dat je toch weer in je oude cirkel zit. Dan is het de kunst om jezelf niet te veroordelen. Maar om het te signaleren en om het gewoon opnieuw door te breken. Dit doe je zo vaak als nodig is totdat deze vicieuze cirkel niet meer bestaat.


2 responses to “Vicieuze cirkel: hoe je hem herkent en hoe je hem doorbreekt”

  1. Hallo Caroline, ik ben er zelf achter gekomen dat het doorbreken van een Vicieuze Cirkel niet zo goed werkt. Met de methode (http://www.circulairdenken.nl/publicaties/de-misleiding-van-de-vicieuze-circel/) heb ik dat opgeschreven en in het webinar over de dynamiek van gedragsverandering ( http://www.circulairdenken.nl/dynamiek-van-gedragsveranderingen/) laat ik zien hoe dat in de praktijk werkt . ik ben benieuwd wat je er van vindt. met vriendelijke groeten

    • Beste Ton, dank voor het delen van je ervaring. Ik ben ervan overtuigd dat iedereen in de kern het vermogen heeft om te veranderen en dus ook om vicieuze cirkels te doorbreken. Of dat in de praktijk ook lukt is afhankelijk van je bewustzijn dat je in een vicieuze cirkel zit én van je vaardigheden om deze cirkel te doorbreken. Wat zijn die vaardigheden? Dat zijn het herkennen van emoties en/of gedachten die je weerhouden om te veranderen én deze te verwerken (loslaten, accepteren, veranderen). Dan is de weg vrij om duurzaam te veranderen.
      Je schrijft erover dat het doorbreken van een vicieuze cirkel niet zo goed werkt. Kan het zijn dat je (onbewust) nog patronen hebt (gedachte(n) en/of emotie(s)) die je verandering in de weg zitten? Vriendelijke groeten, Caroline

Leave a Reply

Your email address will not be published.