Hoe je door mindful zijn het verschil maakt in je eigen leven.


Deze week ervaar ik alvast een voorproefje op hoe het kan zijn na afloop van de mindfulnesstraining. Ik doorloop de les zelf. Zonder de begeleiding en het samenzijn met de groep. Ik kan niet fysiek aanwezig zijn bij les 8.

Commitment

Hoewel ik niet fysiek aanwezig ben tijdens les 8, voel ik onrust in mijn lichaam om de les wel uit te voeren. Waar komt deze onrust vandaan? Deels komt de onrust van het commitment dat ik maakte voorafgaand aan de training. Marijke, de trainster, vroeg mij destijds of ik bereid was om gedurende de training dagelijks te oefenen. Mijn antwoord was: ja, ik ben bereid om te oefenen. De gedachte dat ik nu niks met deze les zou doen, geeft mij een ongemakkelijk en beschamend gevoel. Het commitment maakt o.a. dat ik de les uitvoer.

Lach

Daarnaast merk ik dat het beoefenen van mindfulness zijn vruchten afwerpt. Het valt mij op dat er steeds vaker een lach op mijn gezicht verschijnt. Als mijn lach ‘zomaar’ verschijnt, heeft dat vaak te maken met wat er zich in mijn hoofd afspeelt. Ik lach bijvoorbeeld als ik mijzelf ‘betrap’ op gedachten die mijn welzijn niet ondersteunen. Dat zijn gedachten die voortkomen uit emoties zoals angst, gespannenheid of boosheid. Waarom lag ik dan? Ik lach dan omdat ik mij realiseer dat ik zelf kan besluiten wat ik met die gedachten en gevoelens wil doen:

  • loslaten;
  • accepteren;
  • veranderen.

Dit bewustzijn stelt mij in staat om te kiezen voor hetgeen mijn welzijn wél ondersteunt. Naast het bewustzijn dat ik kan kiezen voor hetgeen mijn gezondheid wél ondersteunt,  creëert het beoefenen van mindfulness ook momenten van ‘zijn’ in mijn leven. Dat zijn momenten waarop ik even ‘ben’. Momenten waarin ik even niks ‘doe’. En juist deze ‘zijn’ momenten zijn voor mij essentieel. Essentieel om een verschil te maken in mijn leven. Op zo’n moment van ‘zijn’ maak ik vaak andere keuzes dan ik met de automatische piloot maak. Met de automatische piloot zat het koekje bijvoorbeeld al in mijn mond. Als ik op zo’n moment ‘ben’, laat ik het koekje liggen. Ik weet dat ik beter voor mijzelf zorg als ik het koekje laat liggen.

Verschil

Hoe je het beste voor jezelf kunt zorgen, is het thema van les 8. Eigenlijk weet ik dondersgoed hoe ik het beste voor mijzelf kan zorgen. Maar waarom deed ik dat dan niet altijd? Omdat ik vaak in de ‘doe’ modus zat. Door in de ‘doe’ modus te zitten, gaf ik mijzelf niet de kans om stil te staan bij wat ik al lang weet. Ik gaf mijzelf al helemaal geen kans om te doen wat het beste voor mijzelf is. Dankzij mijn ervaring met ‘zijn’ én met wat het effect kan zijn van het maken van een commitment met mijzelf (en anderen) weet ik hoe ik het verschil kan maken in mij leven.

Doen

Met daadwerkelijk het verschil maken in mijn leven ben ik reeds begonnen. En aangezien ik weet dat ik heel goed ben in de ‘doe’ modus, heb ik er vertrouwen in dat ik nog meer het verschil kan maken in mijn eigen leven. Zo verbeter ik zelf mijn kwaliteit van leven.

Verschil

Het woord dat ik kies om deze les mee samen te vatten is: ‘verschil’. Daarmee bedoel ik dat je zelf het verschil kunt maken in je eigen leven. Door jezelf te committeren aan iets wat je wilt doen (hier: bereid om mindfulness te beoefenen tijdens de training), regelmatig te ‘zijn’ én door ‘te doen’ wat juist is voor jou, maak je het verschil in je eigen leven. Wil jij het verschil maken in je eigen leven?

Meer

Ik ben nieuwsgierig naar jouw ervaring? Als je wilt, kun je onder dit bericht reageren en/of mij mailen op contact@CarolinevanBemmel.com.

Ben jij net als ik nieuwsgierig naar wat je kunt doen om je gezondheid te ondersteunen? Als je op de hoogte wil blijven van mijn ontdekkingen, dan kun je hier je mailadres achterlaten. Ik houd je op de hoogte.

Wil je mijn ervaring na voorgaande lessen lezen? Klik dan hier.

Ken je iemand anders voor wie mijn ervaringen interessant kunnen zijn? Wil je diegene dan wijzen op wat ik doe? Bedankt bij voorbaat!

P.s. Op FB stel ik elke dag een vraag om je te helpen bij het verbeteren van de kwaliteit van je leven. Klik hier als je nieuwsgierig bent na de vraag die ik vandaag stel.


4 responses to “Hoe je door mindful zijn het verschil maakt in je eigen leven.”

  1. Hi Carolien,
    Ik heb ook een mindfulness cursus doorlopen maar verzand toch weer in doordenderen. Zodra ik uit het ritme raak v bewustzijn ben, raak ik van het pad af en is het zo moeilijk het pad weer in te slaan. Jouw verhaal wijst me weer even op de feiten! Ik ga weer oefenen. Dank je!

    • Hoi Eveline, Wat mooi om te lezen dat je al opmerkt dat je van je pad raakt. En helemaal mooi om te lezen dat je weer gaat oefenen. Succes en plezier met oefenen! En dank voor je reactie. Vriendelijke groeten, Caroline

  2. Hai Caroline, ook ik deed de mindfulness cursus de afgelopen maanden en was heel blij met een 9e bijeenkomst als terugkomdag. Om samen met anderen weer te kijken waar ik nu sta en trots ben wat ik bereikt heb m.n. rustiger zijn, afstand kunnen nemen, uit de automatische piloot. Wel merk ik dat het moeite kost dit alles te onderhouden en af en toe iets in te plannen zodat je weer even een aangename herinnering krijgt waar het nu ook al weer om gaat. Ik trakteer mezelf op een klankschaalconcert en ben daarna zo totaal ontspannen zodat ik weer echt even kan “zijn”.

    • Hoi Bernadette, dank voor je bericht. Herkenbaar wat je schrijft. Ik ben het gaan zien als het aanleren van een nieuwe leefstijl. Je huidige leefstijl accepteren zoals die is en vervolgens stapjes zetten naar de leefstijl waarbij ik alleen nog maar blijdschap, vrede en liefde ervaar. Dank voor je tip van het klankschaalconcert. Dat ga ik ook eens proberen :). Vriendelijke groeten, Caroline

Leave a Reply

Your email address will not be published.