Vermindering van stress door focus op je hele lichaam


Stress vraagt (onbewust) om aandacht. Je voelt de pijn in je schouders, de spanning in je kaken of het nare gevoel ik je buik. Door je bewustzijn uit te breiden naar je hele lichaam, kun je de ervaren stress verminderen.

Stap 1: Stress opmerken

Merk je op dat je stress ervaart? Dat is mooi. Want door het op te merken, ben je in staat om er ook iets mee te doen.

Stap 2: Stress accepteren

Na het opmerken van stress volgt het accepteren van stress. Als je je stress accepteert, mag het er zijn zoals het er is. Je hebt je verzet tegen je stress gestaakt. Zo denk of zeg je bijvoorbeeld niet meer: “Ik wil geen stress hebben.”

Stap 3: Stress in het grotere geheel (perspectief) plaatsen

Tot slot kun je bewust je aandacht (bewustzijn) verdelen naar je hele lichaam. Door je aandacht te verdelen over je hele lichaam, word je stress relatief kleiner. Dit heeft als resultaat dat je minder stress ervaart.

Hoe richt je je bewustzijn (aandacht) op je hele lichaam?

Je bewustzijn richt je op je hele lichaam door te voelen en te ervaren dat je een heel lichaam hebt. Dat je tenen, voeten, benen, een romp, armen, handen, nek en een hoofd hebt.

Een bodyscan kan je helpen om aandacht over je hele lichaam te verspreiden

Vind je het nog lastig om je aandacht naar je hele lichaam te brengen? Doe dan eens een bodyscan van mindfulness. Door een bodyscan uit te voeren ervaar en leer je hoe je je aandacht over je hele lichaam kunt verdelen.

Hoe vind je een geschikte bodyscan die je helpt?

Als je “bodyscan” in YouTube invoert, vind je verschillende versies. Bijvoorbeeld een versie ingesproken door Jon Kabat Zin (in het Engels). Jon Kabat Zin is één van de grondleggers van Mindfulness in Amerika en West-Europa. Er zijn ook diverse bodyscan’s in het Nederlands ingesproken, zowel door mannen als door vrouwen.

Mijn tip: Vind een bodyscan met een ingesproken stem die je aanspreekt. Dat helpt mij in ieder geval bij het doen en volhouden van de bodyscan. Succes en plezier!

 


Leave a Reply

Your email address will not be published.