De gedachte is vaak dat je iemand anders nodig hebt om te vergeven òf om vergeving te ontvangen. Dat is onjuist. Voor vergeving heb je alleen jezelf nodig.
Ego
Waar komt de gedachte vandaan dat je iemand anders nodig zou hebben? Die gedachte komt van het ego. Het is een manier van het ego om vergeving niet toe te passen. Wat gebeurt er als je niet vergeeft? Dan blijf je met schuld, verdriet en veroordeling rondlopen. Het ego heeft je dan precies waar het je hebben wil: In een staat van onvrede en onrust.
Anders denken
Het is dus in het belang van je ego dat je vast blijft houden aan die gedachte. Maar wat als je ervoor kiest anders te denken? Dan ontdek je dat je voor vergeving alleen jezelf nodig hebt. Je realiseert je dat je jezelf kunt vergeven.
Anders doen
Waarom zou je dat doen: Jezelf vergeven? Dat doe je om een energielek te dichten. Energie lekt naar jezelf de schuld geven, naar jezelf veroordelen. Als je daarmee stopt, kun je die energie gebruiken voor andere doeleinden.
Resultaat
Het resultaat van anders denken en anders doen ten aanzien van vergeving is dat je rust en vrede ervaart. De energie gaat niet meer naar boos en/of verdrietig zijn over jezelf. Het gaat naar jezelf vergeven. Door jezelf te vergeven stop je met jezelf de schuld te geven. Je accepteert hetgeen wat was. Het verleden zie je niet meer ‘liever anders’. Je stopt met je zorgen te maken over de toekomst. De toekomst komt zoals het komt.
Wijsheid uit een boek
Hoe kom ik aan deze wijsheid over vergeving? Het Boek van Vergeving gaf mij inspiratie om zelf aan de slag te gaan met vergeven. Ik ontdekte dat ik niemand anders nodig heb om te vergeven of vergeving te ontvangen. Ook het resultaat dat ik ervoer na vergeving, rust en vrede, was voor mij een ontdekking. Een ontdekking die mij stimuleert om vergeving toe te blijven passen.
Vergeving in de praktijk
Vergeving pas je altijd zelf toe. Het kan gaan over jezelf of over anderen. Maar het zijn altijd jouw gedachten (en gevoelens). Bijvoorbeeld:
- Ik veroordeelde in mijn hoofd het werk van een collega. Daar ging energie van mij naar toe. Zonde. Want ik hielp mijzelf er niet mee. En mijn collega ook niet. Ik besloot te stoppen met die veroordeling. En ik vergaf mijzelf dat ik het werk van mijn collega had veroordeeld. Resultaat: ik ervoer vrede en rust. Bovendien verbeterde mijn actie de werkrelatie tussen mij en mijn collega.
- Ik veroordeelde mijzelf dat ik een toezegging deed, die ik eigenlijk helemaal niet wilde doen. Waarom deed ik dat? Ik baalde van mijzelf. Ik veroordeelde mijzelf. Het resultaat hiervan was dat ik energie stopte in balen en veroordelen. Toen ik dat realiseerde, besloot ik te stoppen met balen en veroordelen. Bovendien vergaf ik mijzelf. Ik vergaf mijzelf dat ik deed wat ik deed. Het energielek stopte. Bovendien ervoer ik rust en vrede.
Ontdek wat vergeving met je doet
Ben je geïnspireerd om zelf aan de slag te gaan met vergeving? Ik ben benieuwd naar jouw ervaring met jezelf vergeven. Je kunt een bericht hieronder achterlaten of mijn mailen op contact@CarolinevanBemmel.com