Gebruik jij je ademhaling om op terug te vallen als jij gedachten hebt die je niet helpen?


Mijn ademhaling gebruiken om op terug te vallen? Als ik gedachten of emoties ervaar die mijn ervaren gezondheid niet ondersteunen, kijk ik dikwijls vragend om hulp naar mijn vriend. Na les 2 van de 9 lessen mindfulnesstraining die ik volg, weet ik dat ik ook zelf kan leren omgaan met deze gedachten en emoties. Aandacht voor de ademhaling blijkt hierbij een hulpmiddel. Dit hulpmiddel staat centraal in les 2. In deze blogpost neem ik je mee met mijn ervaringen na les 2.

Ademen is leven

Automatisch bezorgt je ademhaling jou je leven. De ademhaling is er altijd. Vanaf de geboorte tot aan de dood. De ademhaling leeft ook met je mee. Heb je stress, dan gaat je ademhaling sneller. Ben je ontspannen, dan is ook je ademhaling ontspannen. Eigenlijk vertelt je ademhaling je heel goed hoe het met je gaat. Waarom heb ik daar niet eerder naar geluisterd?

Onrust in mijn hoofd

Ik heb niet eerder naar mijn ademhaling geluisterd omdat ik te druk was met, voornamelijk, in mijn hoofd zitten. Met in mijn hoofd zitten bedoel ik gedachten en emoties in mijn hoofd toelaten en instandhouden. Dat resulteerde in het ervaren van onrust in mijn hoofd. Deze onrust bestond uit gedachten over dingen die ik nog wilde of moest doen en over wat ik al had gedaan. Ook met mezelf veroordelen kon ik ‘druk in mijn hoofd’ zijn. Dat ik het nog net wat beter had kunnen doen of mij zorgen maken over hoe ik iets perfect zou gaan uitvoeren.

Aandacht voor de ademhaling

Tijdens de 2e les en gedurende het huiswerk dat ik meekreeg, oefende ik met aandacht voor de ademhaling. Door te oefenen met de ademhaling word ik bewust van mijn ademhaling. Dit bewustzijn resulteerde bijvoorbeeld in het even vrij zijn van gedachten en emoties. Ook realiseerde ik mij dat ik mijn ademhaling dankbaar ben voor hetgeen ze doet. Al sinds mijn geboorte (1985) is mij ademhaling bij mij en tot nu toe helpt zij mij altijd als trouwe dienaar om mijn leven te leven.

Goed en fout bestaat niet in de wereld van mindfulness

Een andere les die ik leer door aandacht te hebben voor mijn ademhaling is het vrij zijn van oordelen. Tot nu toe was ik goed in mijzelf veroordelen voor dingen die ik had gedaan of nog moest/wilde doen. Het kon altijd sneller, beter en mooier. Tijdens de ademhalingsoefeningen die ik oefen, leer ik dat het niet gaat om presteren. Het gaat er niet om dat je je ademhaling onder controle krijgt. Het gaat erom dat je je bewust bent als je je aandacht verliest aan gedachten en emoties en dat je vervolgens in staat bent om je aandacht weer te focussen op wat je wél wil: (in dit geval) de ademhaling. Het  leert je dat je kan opmerken wat je niet wilt en dat je vervolgens kan kiezen voor wat je wel wilt.

Vrijheid

In staat zijn om te signaleren welke gedachten en emoties je gezondheid niet ondersteunen en vervolgens in staat zijn om zo’n situatie te creëren die je gezondheid wel ondersteunt vind ik gaaf. Het geeft mij een enorm gevoel van vrijheid. Vrijheid te creëren wat ik wel wil. ‘Vrijheid’ is dan ook het woord dat ik kies om mijn ervaring na les 2 van de mindfulnesstraining mee samen te vatten.

Nieuwsgierig

Ben jij net als ik nieuwsgierig wat mijn ervaringen zijn na de andere lessen? Laat je mailadres hier achter en ik houd je op de hoogte. Wil je mijn ervaring na les 1 lezen? Klik dan hier. Ken je iemand anders voor wie mijn ervaringen interessant kunnen zijn? Wil je diegene dan wijzen op wat ik doe? Bedankt bij voorbaat!

P.s. Op FB stel ik elke dag een vraag om je eraan te herinneren dat je je kwaliteit van leven kan verbeteren. Klik hier als je nieuwsgierig bent na de vraag die ik vandaag stel.


One response to “Gebruik jij je ademhaling om op terug te vallen als jij gedachten hebt die je niet helpen?”

Leave a Reply

Your email address will not be published.