Stress: Je bent zelf de veroorzaker (én je kunt het zelf opruimen)


Ja, het is waar: Jij veroorzaakt zelf de stress die je ervaart. Confronterend hè? Dat vond ik wel toen ik tot die ontdekking kwam. Inmiddels ben ik van de schrok bekomen. Ik zie de mogelijkheid: Een stressvrij leven.

Wat is stress?

Stress is een vorm van spanning in je lijf. Het geeft een vervelend gevoel. Vooral als de spanning langer aanhoudt.

Hoe herken je spanning?

Spanning uit zich meestal in je lichaam. Zo raken bijvoorbeeld sommige spieren verkrampt. Maar ook andere uitingen van spanning komen voor. Enkele symptomen zijn:

  • Slapeloosheid;
  • Hyperventilatie;
  • Hoofdpijn (migraine)
  • Maag/spijsverteringsproblemen;
  • Vertroebeld zicht.

Wat als je twijfelt of je gestresst bent?

Vind je het lastig om je onrust te herkennen? Ga dan eens liggen en ‘loop’ vervolgens met je aandacht alle lichaamsdelen af. Observeer of je ergens spanning in je spieren voelt. Zijn er spieren die zich samentrekken? Spant je voorhoofd zich aan? Staat er druk op je schouders? Voelen (delen van) je handen gespannen?

Wat veroorzaakt je gestresstheid? Jijzelf!

Uiteindelijk ben je zelf de veroorzaker van stress. Tot deze ontdekking kwam ik. Eerlijk is eerlijk, het is niet ‘mijn’ ontdekking. Anderen, zoals de Dalai Lama, kennen dit ‘geheim’ al langer.

Hoe veroorzaak je dan jouw stress?

Het ontstaat door de manier waarop je reageert op je denken. En je denken heeft zijn oorsprong in je gedachten en in je emoties. Ga je op de juiste manier om met je gedachten en met je emoties? Dan ervaar je minder tot geen stress.

En hoe los je jouw stress op?

Juist omdat je zelf het probleem bent, ben jij ook degene die het kan oplossen. Mooi hè? En hoe doe je dat dan?

  1. Eerst accepteer je dat je stress hebt. Je observeert de stress zonder daar wat van te vinden. Zonder jezelf te veroordelen.
  2. Dan ga je de stress ervaren. Je bent je bewust van het feit dat je stress ervaart. Je voelt wat voor een gevoel de stress jou geeft. Hoe is dat voor je om je stress te ervaren?
  3. Mogelijk is het gevolg van je aandacht voor je stress dat je stress verdwijnt. Is dat niet het geval? Laat dan je stress bewust los. Dat kun je bijvoorbeeld doen door de uitspraak: “Ik kies ervoor elke spanning in mijn lichaam los te laten.”

Je stress verdwijnt en ontspanning verschijnt.

Wat zijn de voorwaarden om je stress op te lossen?

Je stress oplossen is niet voor iedereen even gemakkelijk. Het vergt kennis en vaardigheden die je je eigen kunt maken:

Kennis

Kennis dat je stress op te lossen is. Dat kun je nu weten aan de hand van dit artikel.

Vaardigheden

Vaardigheden om je stress daadwerkelijk op te lossen. Het accepteren, ervaren en loslaten van stress vergt oefening. Zo vond ik het bijvoorbeeld best wel lastig om moeilijke en pijnlijke emoties te ervaren. Ik had de neiging om ervoor weg te rennen. Pas toen ik doorhad dat er na de moeilijk en pijnlijke ervaring juist een vredig en vreugdevol gevoel overbleef, was ik enthousiast. Ik weet nu dat een stressvrij leven in onze moderne samenleving mogelijk is :-).

 


Leave a Reply

Your email address will not be published.