Hoe je regie over je gedachten kunt krijgen en daarmee je stemming kunt beïnvloeden.


De zesde les van de mindfulnesstraining die ik volg, leert mij dat gedachten geen feiten zijn. Ik ervaar in deze les dat je gedachten je stemming en daden kunnen beïnvloeden. Inzichten die bruikbaar kunnen zijn voor het verbeteren van de kwaliteit van je dagelijkse leven.

Oefening

Tijdens de les doen we een oefening die bestaat uit twee delen. In deel één beeld je je twee situaties in:

 1. Je spreekt met je collega over jullie samenwerking die niet soepel loopt;
 2. Even daarna loopt een andere collega langs. Met die collega wil je wat anders delen. Die collega zegt gehaast geen tijd voor je te hebben.

Vervolgens schrijf je op welke gedachten je hebt na beide situaties. In mijn geval is dat:

 1. Shit, het gaat niet goed;
 2. Wat deed ik niet goed?

Tijdens deel 2 van de oefening beeld je je wederom twee situaties in:

 1. Je voert een gesprek met je collega over jullie succesvolle samenwerking.
 2. Even daarna loopt een andere collega langs. Met die collega wil je wat anders delen. Die collega zegt gehaast geen tijd te hebben.

Ook hier beschrijf je welke gedachten je hebt. Mijn gedachten zijn:

 1. Met wie kunnen we dit succes nog meer delen;
 2. Dat succes hebben we mooi gerealiseerd.
Verschil

Wat is het verschil tussen beide situaties? In de eerste situatie ontstaan negatieve gedachten en bij de tweede situatie ontstaan positieve gedachten.

Overeenkomst

De overeenkomst tussen beide situaties is dat de collega met wie ik wat wil delen geen tijd voor mij heeft.

Resultaat

Opmerkelijk vind ik de realisatie dat in deze oefening de eerste gedachte invloed heeft op de tweede gedachte. In de eerste situatie ga ik onbewust door in de negatieve spiraal die de eerste ervaring teweeg brengt. In de tweede situatie ga ik onbewust door in de positieve spiraal.

Mee laten slepen

Door het doen van deze oefening zie ik in dat ik mij heel gemakkelijk laat meeslepen door  gedachten. Dit inzicht maakt dat ik nu, net als eerder tijdens de mindfulnesstraining, het belang in zie van het herkennen van gedachten. Daarnaast biedt het inzicht dat je de mogelijkheid hebt om gedachten los te koppelen van elkaar. Het herkennen en los koppelen geeft de mogelijkheid om te kiezen hoe je met de afzonderlijke gedachten om wilt gaan. Zo ontstaat de keuze of je je wel of niet mee wilt laten slepen door eerdere gedachten.

Regie

Omdat je zelf kan kiezen hoe je met elke losstaande gedachte om wilt gaan, vat ik deze les samen met het woord ‘regie’. Bij elke gedachte kun je sturing geven aan jezelf wat te doen met deze gedachte. Door gedachten los te koppelen van elkaar, kun je voorkomen dat je in een onbewuste spiraal terecht komt. Je kunt zelfs kiezen voor wat je wel wilt ervaren. Als je dit doet, beïnvloed je actief je stemming. Dit geeft je meer regie over je eigen leven.

Nieuwsgierig

Ik ben nieuwsgierig naar jouw ervaring met gedachten die maar gedachten zijn. Als je wilt, kun je onder dit bericht reageren en/of mij mailen op contact@CarolinevanBemmel.com.

Ben jij net als ik nieuwsgierig wat mijn ervaringen zijn na de lessen die nog volgen? Laat je mailadres hier achter en ik houd je op de hoogte. Wil je mijn ervaring na voorgaande lessen lezen? Klik dan hier.

Ken je iemand anders voor wie mijn ervaringen interessant kunnen zijn? Wil je diegene dan wijzen op wat ik doe? Bedankt bij voorbaat!

P.s. Op FB stel ik elke dag een vraag om je eraan te herinneren dat je je kwaliteit van leven kunt verbeteren. Klik hier als je nieuwsgierig bent na de vraag die ik vandaag stel.


3 responses to “Hoe je regie over je gedachten kunt krijgen en daarmee je stemming kunt beïnvloeden.”

 1. Heel herkenbaar!
  En rationeel weet ik dat ook wel, maar gevoelsmatig laat ik me ook vaak meeslepen in dit soort situaties. …

 2. Mooi! Ik ben ook het boek ‘Moeten maakt gek’ aan het lezen. Over irrationele gedachten en hoe je die kunt herkennen.

  • Hoi Elske, interessant. Mocht je inzichten hebben die voor mij/ andere lezers behulpzaam kunnen zijn, verneem ik het graag 🙂 Vriendelijke groeten, Caroline

Leave a Reply

Your email address will not be published.