Wanneer een obstakel verandert in een lach.


Toen ik enthousiast mijn belofte uitsprak dat ik na elke mindfulnesstraining zou schrijven over mijn ervaring was ik mindful. Er waren geen gedachten of gevoelens die mij hinderden die uitspraak te doen. Het was een uitspraak die kwam uit mijn ‘hart’, uit mijn ‘ik’, uit mijn ‘zijn’. Diep van binnen wist ik dat het juist was om die belofte te doen en daarom deed ik dat.

Obstakels

Nu ik achter mijn computer zit om aan mijn belofte te voldoen een stuk te schrijven naar aanleiding van mijn 3e mindfulnesstraining, schieten de gedachten door mijn hoofd:

 • Ik ‘moet’ een stuk opleveren;
 • Ik ‘wil’ dat ik een stuk schrijf dat de mensen die het lezen waardevol vinden;
 • Stel dat mensen het niks vinden wat ik schrijf?

En ook mijn gevoelens geven duidelijke signalen. Ik voel druk. Letterlijk. Het begint tussen mijn borsten en het loopt verder tot aan mijn keel. Een beklemmend gevoel. Het lijkt ook alsof er een hand is die mijn keel grijpt.

Allemaal gevoelens. Wat voel ik eigenlijk? Veel. Hoe verwoord ik dat? Ik google: “lijst negatieve gevoelens” en ik vind in de lijst een aantal woorden die mijn toestand op dit moment beschrijven:

 • ongemakkelijk;
 • beschaamd;
 • teleurgesteld;
 • gestrest;
 • geïrriteerd.
Een glimlach verschijnt

Een glimlach verschijnt op mijn gezicht. Wat ben ik dankbaar en blij dat ik kennis neem van mindfulness. Dat ik mijn veroordeling over wat mindfulness wel en niet zou zijn, waar ik na mijn eerste ervaring met mindfulness over schreef, aan de kant heb geschoven. Dat ik er zelf voor heb gekozen om mindfulness een kans te geven door een mindfulnesstraining te gaan volgen. Dat ik het ben gaan doen. Het begin is er en ik ben nieuwsgierig naar wat het me allemaal nog meer brengt. Ik weet in ieder geval dankzij de training dat er een manier is om met dingen die je als lastig ervaart in je leven om te gaan.

Omgaan met

Ik leer tijdens de mindfulnesstraining hoe ik om kan gaan met dingen die ik als obstakels ervaar in mijn leven. Als ik een obstakel tegenkom, leer ik dit op te merken. Als ik het opgemerkt heb, leer ik dat ik de situatie kan accepteren zoals zij is. En als ik de situatie eenmaal ervaar zoals zij is, merk ik dat de weerstand die ik ervoer, wegebt. Er ontstaat ruimte. Er ontstaat een moment die vrij is van gedachten en emoties. En die vrijheid leer ik vervolgens te benutten door te focussen op wat ik wel wil.

Oefenen

Het op de juiste manier omgaan met de obstakels die ik in mijn leven ervaar, vraagt oefening. Ik was eigenlijk zelden opmerkzaam. En als ik al opmerkzaam was, was ik niet de persoon die negatieve emoties de kans gaf er te zijn. Ik was dat niet gewend. Die drukte ik meestal ‘gewoon’ weg. Nu merk ik na de 3e week mindfulness dat ik steeds een beetje meer mindful ben. Het investeren in mijzelf loont.

Het toepassen van mindfulness

Tijdens het schrijven van dit artikel paste ik mindfulness toe. De rottige gevoelens die ik ervoer bij de gedachte dat ik ‘moest en wilde’ schrijven om mijn belofte in te willigen, merkte ik op. Ook bood ik ruimte aan die storende gedachten en gevoelens. Ze mochten er zijn. Inmiddels zijn die gedachten en emoties die ik als vervelend ervoer weg. Ik merk dat ik nu plezier heb in het schrijven van dit stuk. Ik realiseer mij nu dat ik het eigenlijk beste een avontuur vind om dit te schrijven. En om te ontdekken wat het met me doet. Ik ben blij dat ik doorgezet heb. Dat dit stuk er nu is. Ik sta stil bij de blijdschap die ik ervaar. Ook dit gevoel mag er zijn.

Lach

Het woord dat ik kies om mijn ervaring na mindfulnesstraining nummer 3  mee te omschrijven is: “lach”. Ik weet nu dat ik bewust kan zijn van wat ik denk en wat ik voel. En dat ik vervolgens kan kiezen hoe ik met die gedachten en gevoelens om wil gaan. Dit inzicht, dat ik altijd invloed heb op hoe ik om ga met dachten en gevoelens, maakt mij blij. Ik heb een lach op mijn gezicht.

Nieuwsgierig

Ben jij net als ik nieuwsgierig wat mijn ervaringen zijn na de andere lessen? Laat je mailadres hier achter en ik houd je op de hoogte. Wil je mijn ervaring na andere lessen lezen? Klik dan hier. Ken je iemand anders voor wie mijn ervaringen interessant kunnen zijn? Wil je diegene dan wijzen op wat ik doe? Bedankt bij voorbaat!

P.s. Op FB stel ik elke dag een vraag om je eraan te herinneren dat je je kwaliteit van leven kan verbeteren. Klik hier als je nieuwsgierig bent na de vraag die ik vandaag stel.


3 responses to “Wanneer een obstakel verandert in een lach.”

 1. Hallo Caroline,

  Ik geef vanuit het maatschappelijk werk momenteel een mindfulnesstraining aan clienten. Ik kwam net na jouw tweede sessie je blog tegen. Wij lopen net een sessie voor en ik vind het heel verhelderend en hartstikke leuk om jouw ervaringen te lezen hoe je de sessie beleefd hebt en wat je er mee kunt. Ik wil je stukjes graag doorsturen naar mijn deelnemers, opdat ze wellicht een stukje herkenning vinden in jou. Met je successsen en je worstelingen. Is dat ok voor jou?
  Heel veel succes en plezier verder!
  Groetjes, Suus

  • Beste Suus, natuurlijk mag dat. Dank voor je berichtje. En ook leuk om te lezen dat je mijn ervaringen verhelderend en leuk vindt om te lezen. Ook jij veel plezier en succes verder. Vriendelijke groeten, Caroline

Leave a Reply

Your email address will not be published.