Een training in mindfulness: hoe vind je een training die bij je past? Regelmatig krijg ik die vraag. Of ik een goede mindfulnesstraining ken die in de buurt ligt van de woonplaats van de vragensteller. Dit artikel gaat over hoe je een mindfulnesstraining vindt die bij je past.
Vinden
Woon je op een voor jou overbrugbare afstand van Rotterdam? Dan raad ik je de mindfulnessschool van Marijke aan: Mindfulness Rotterdam. Ik heb daar goede ervaringen mee. Ligt Rotterdam niet binnen jouw bereikbaarheid? Dan kun je je training vinden:
- Bij de Vereniging Mindfulness Based Trainers Nederland en Vlaanderen
- Door in google of in een andere zoekmachine: ‘Mindfulness + je woonplaats’ in te voeren.
Het kan nuttig zijn om je zoekopdracht nog wat specifieker te maken om te vinden wat bij je past. Onderstaande stappen kunnen je daarbij helpen.
-
Eindresultaat
Je kunt kiezen voor het eindresultaat dat je wilt bereiken. Bijvoorbeeld: “Ik vind de mindfulnesstraining die bij mij past”. Bewust een keuze maken om iets te realiseren, betekent dat je een afspraak maakt met jezelf. Je committeert je aan je keuze. Je ‘verplicht’ daarmee jezelf om te werken tot het resultaat behaald is. Mijn ervaring is dat als ik mij committeer aan het behalen van een resultaat, dit ook altijd lukt. De ene keer gaat dit wel wat sneller dan de andere keer, schrijf ik er eerlijk bij. Volhouden loont dan.
-
Aanbod
Het aanbod van informatie over mindfulness en mindfulnesstrainingen is vandaag de dag groot. Op verschillende manieren kun je meer leren over mindfulness. Je kunt dit bijvoorbeeld doen via:
- Boeken, bijvoorbeeld boeken van John Kabat-Zinn ;
- Online informatie;
- Offline- Fysiek aanwezig zijn bij trainingen.
Ook kwam ik online trainingen tegen. Zelf heb ik daar geen ervaring mee. Maar ik kan mij voorstellen die ook waardevol kunnen zijn.
-
Vorm
Welke vorm past het beste bij jouw manier van leren? Ben je gedisciplineerd en goed in zelfstudie, dan zijn boeken en online informatie wellicht al erg waardevol. Heb je iets meer een stok achter de deur nodig? Vind je het leuk om je ervaring met mindfulness te delen met anderen? In deze gevallen is wellicht een offline groepstraining de beste vorm voor jou. Mijn suggestie is om die vorm te kiezen die het beste bij jouw past.
-
Training
Er zijn verschillende soorten mindfulnesstrainingen. Grofweg zijn ze te verdelen in:
- Basistraining;
- Vervolgtraining;
- Trainingen voor specifieke doelgroepen.
Meer informatie vind je bij de beroepsverenigingen zoals Vereniging voor Mindfulness (https://verenigingvoormindfulness.nl/over-vvm) en Vereniging Mindfulness Based Nederland.
-
Trainer
Na je besluit welke vorm en welke soort mindfulness voor jou geschikt is, kun je aandacht besteden aan de trainer die het geeft. Iedereen mag zichzelf mindfulnesstrainer noemen. Mindfulnesstrainer is geen beschermd beroep. Zelf koos ik er voor een training te volgen bij Marijke. Zoals ik beschreef in ‘Wat vrij zijn van gedachten kan doen met de ervaring van het moment’ was en ben ik onder de indruk van haar verschijning. De rust, vrede en liefde die ze uitstraalt, vind ik aanstekelijk. Dit goede onderbuik gevoel dat ik bij Marijke had, deed mij besluiten een training bij haar te volgen. De reisafstand (Den Bosch-Rotterdam) nam ik daarbij voor lief. Afgaan op mijn gevoel/intuïtie hielp mij om die training te vinden die mij paste.
-
Vergoeding
Zorgverzekeraars/ziektekostenverzekeraars vergoeden sommigen trainingen. De vergoeding verschilt per verzekeraar en training. Je kunt daarom het beste contact opnemen met je eigen zorgverzekeraar om na te gaan of en zo ja wat ze vergoeden.
-
Investeren
Mijn verzekering vergoedde mindfulness niet. Toch besloot ik de investering van toen (€350,- in 2016) te doen. En daar ben ik nog steeds blij mee. Ik leerde lessen die ik in mijn dagelijks leven regelmatig gebruik. Lessen die ik ook de rest van mijn leven zal gebruiken. Daar ben ik van overtuigd. Houdt de investering jou tegen om een cursus mindfulness te volgen? Sta dan eens stil wat je aan kleren uitgeeft? Of aan vakanties? Door het in perspectief te plaatsen, zie je het wellicht anders? En wellicht is het mogelijk om gespreid te betalen?
-
John Kabat-Zinn
John Kabat-Zinn bewees dat mindfulness je gezondheid kan ondersteunen. Voor mij was dat een reden om te kiezen voor een training die gebaseerd was op zijn principes. Sinds de jaren 70 van de vorige eeuw specialiseert hij zich in het toepassen van mindfulness (ook wel aandachtstraining) in de gezondheidszorg. Zijn programma van acht weken, Mindfulness-Based Stress Reduction, bleek effectief te zijn. Het verlicht onder andere stress, angst, pijn en (chronische) ziekte. Het programma bleek ook effectief bij het behandelen van mensen met een depressie. Dan heet het programma Mindfulness-Based Cognitive Therapy.