Je kunt leren hoe je met tegenslagen en moeilijke perioden in je leven omgaat.

Iedereen kent in zijn of haar leven tegenslagen en moeilijke perioden. Ik ben ervan overtuigd dat je kunt leren hoe je beter met tegenslagenen en moeilijke perioden in je leven om kunt gaan. Dit artikel gaat erover. 

Project 12

Peter kreeg op 19-jarige leeftijd een dwarslaesie in belandde daardoor in een rolstoel. Mevrouw Ten Kate verloor haar man die aan Reuma leed en die zijn benen moest laten amputeren. Zelf kreeg ze een hartstilstand. Maartje werd geconfronteerd met kanker en Richard stortte in elkaar. Het ging mis in zijn hoofd.

Mijn project 12 geeft mij de bevestiging dat iedereen obstakels kent in zijn of haar leven.

Obstakels

Door de project 12 gesprekken, leer ik dat obstakels en moeilijke perioden komen in alle soorten, maten en verschillen in intensiteit. Obstakels die men bijvoorbeeld ervaart zijn:

  • Werkeloosheid;
  • Verlies van een dierbare;
  • Een huwelijk dat strand;
  • Eenzaamheid;
  • Ongewenst kinderloos;
  • Ziekten;
  • Financiële problemen;

En andere ervaringen die niet fijn en/of niet leuk zijn.

Doorkomen

Tijdens een moeilijke periode lijkt de situatie soms ondraaglijk. Je bent niet vooruit te branden. Je blijft depressief in bed en je wilt niks en je doet niks gedurende dagen, weken, maanden of jaren. Toch lukt het de meeste mensen om tegenslagen te overwinnen en uiteindelijk door moeilijke perioden in hun leven heen te komen.

Overwinnen

Waarom lukt het de meeste mensen om tegenslagen te overwinnen? Dat lukt omdat de basisbehoeftes vaak wel bevredigd worden. Dit zijn behoeftes zoals:

  • lucht in je longen;
  • eten en drinken in je mond;
  • een dak boven je hoofd.
Relativeren

Als je door een moeilijke periode heen wilt komen, kan het helpen om jezelf de vraag te stellen: “Wat is het ergste dat mij kan overkomen?” Het ergste ervaren is misschien niet leuk en kan veel pijn doen, maar het is meestal niet het einde van je leven. Door te focussen op wat je nog wél kunt en hebt, kun je je probleem mogelijk relativeren.

Bewustzijn

Terugkijkend op je leven, kun je vaak van ervaringen leren. Zo had ik bijvoorbeeld eens een vriend die vooral met zichzelf bezig was. Onze relatie liep stuk en daar was ik erg verdrietig om. Nu, jaren laten, ben ik mij ervan bewust dat ik van die relatie heel veel geleerd heb. Het verdriet en de pijn hebben plaatsgemaakt voor plezier en dankbaarheid. Ik lach nu om de situaties die ik met hem meemaakte en ik ben dankbaar voor de lessen die ik leerde. Lessen waarvan ik nu de vruchten pluk in mijn dagelijks leven, zoals: grenzen stellen, voor mijzelf zorgen en mijn hart volgen.

Kiezen

Ik weet nu dat ik kan kiezen hoe ik een situatie wil zien en ervaren. Net zoals je de keuze hebt om een glas dat half gevuld is te zien als een glas dat halfvol of halfleeg is, heb je de keuze hoe je een moeilijke periode wilt zien en ervaren. Ik kies ervoor om de waardevolle lessen die in een ervaring zitten te zien én om ervan te leren. Dit doe ik door, als ik een situatie als moeilijk ervaar, mijzelf de vraag te stellen: Wat kan ik hiervan leren?

Leren

Jezelf de vraag stellen: “wat kan ik hiervan leren?” kan confronterend zijn. Zo kun je er bijvoorbeeld achter komen dat je jezelf bent verloren in een relatie of op je werk. Of dat je iets niet handig hebt aangepakt en/of dat je iemand behandeld hebt op een manier waarop je jezelf niet zou willen behandelen. Jezelf de vraag stellen, betekent ook je eigen vraag beantwoorden. Het antwoord kan jou vervolgens helpen om jezelf te veranderen. Door van de les te leren, voorkom je dat je in de toekomst in een vergelijkbare moeilijke situatie terechtkomt.

Investering

Het vergt een investering in jezelf: oefenen om je bewust te worden van situaties die je ervaart en om vervolgens te kiezen om er lessen uit te leren. Het gezegde ‘oefening baart kunst’ gaat hier mijns inziens op. En gelukkig krijg je in je leven genoeg mogelijkheden om te leren. Zie jij of ga jij lastige ervaringen zien als kansen om van te leren? Succes en plezier met het vinden van jouw weg.

Meer

Ik schrijf over hoe je je kwaliteit van leven kunt verbeteren. Je eigen kwaliteit van leven verbeteren, vergt een investering in jezelf. Ik investeer al jaren in mijzelf en ik blijf dat ook doen. De komende tijd ga ik meer lessen, die ik reeds leerde, op mijn website plaatsen. Ik nodig je uit om je in te schrijven voor mijn maillijst als je dat nog niet gedaan hebt. Dat kan op elke pagina van mijn website aan de rechterkant bij: “Ja, ik ontvang graag updates per mail”. Zo kan ik je op de hoogte houden van de ontwikkelingen op mijn website.

Wil je anderen, die mogelijk baat hebben bij mijn werk, wijzen op wat ik doe? Bedankt bij voorbaat!

Tot slot kun je mijn website liken door op de Facebook like button te drukken aan de rechterkant van elke pagina.

Leave a Reply

Your email address will not be published.