Hoe ervaar jij leegte?


Na vier van de negen lessen ontdekken wat mindfulness kan doen om je gezondheid te ondersteunen, merk ik de effecten. Welke effecten merk ik zoal op?

Erbij blijven

Les vier staat in het teken van ‘erbij blijven’. Eerlijk toegegeven, tot nu toe ben ik er niet altijd helemaal bij. Ik luister naar iemand, maar hoor niet waar diegene het over heeft. Of ik laat het eten aanbranden omdat ik ondertussen alweer met honderd andere dingen bezig ben, letterlijk en/ of in mijn hoofd.

Oefening

Tijdens de 4e les oefenen we onder andere in tweetallen. De één vertelt de ander wat hij of zij ziet in de ruimte waarin we zitten. De ander luistert zonder verbaal of non-verbaal te reageren. Als ik spreek, merk ik al snel dat ik niks meer te zeggen heb. Het is leeg in mijn hoofd. Er komen geen woorden meer uit mijn mond. Ik vind dat een bijzondere ervaring. Normaal gesproken heb altijd wat te zeggen. En als ik al stil zou vallen, zou ik vluchten ‘in’ mijn telefoon of andere afleiding vinden. Nu niet. Nu ervaar ik het moment. Het moment waarin het OK is dat er stilte is. Dat er leegte is. De leegte mag er zijn. Sterker nog, ik ervaar de leegte als prettig.

Leegte in je hoofd

Het ervaren van leegte in mijn hoofd is één van de effecten die ik opmerk sinds ik gestart ben met de mindfulnesstraining. Ik ervaar de leegte, ook wel rust, in mijn hoofd die optreedt tijdens én regelmatig ook nog na een oefening als prettig. Deze ervaring, naast de ervaring dat ik mij na een oefening meer ontspannen en fijner voel, maakt dat ik gemotiveerd ben om mindfulness een vast plekje te geven in mijn leven. Maar hoe doe ik dat?

Mindfulness integreren

Ik merk dat ook het integreren van mindfulness in mijn leven oefenen is. Oefenen wat wanneer werkt voor mij. Soms vind ik bijvoorbeeld de zitmeditatie prettiger en soms kies ik juist voor de bodyscan. Ik krijg het idee dat het per keer verschilt wat werkt voor mij. En soms is dat juist ook geen meditatie doen. Als ik bijvoorbeeld te moe ben. Ik laat dan een oefening schieten en ga daar mindful mee om. Door het bijvoorbeeld te accepteren dat ik de oefening laat schieten en mijn drang tot perfectie even los laat.

Integratie

Het woord dat ik kies om de 4e les mee samen te vatten is “integratie”. Inmiddels snap ik het idee van mindful zijn. Ook heb ik reeds voldoende mindfulness beoefend om te weten dat mindfulness mijn gezondheid ondersteunt.

Het integreren van mindfulness in het dagelijks leven vraagt om verandering van je dagelijkse patronen. Die patronen zijn vaak door de jaren heen ingesleten. Integratie  van mindfulness vraagt dan ook alles wat mindfulness is:

  • loslaten van wat was;
  • acceptatie van wat is;
  • vertrouwen dat het intergreren lukt;
  • geduld dat het lukt;
  • eindeloos opnieuw beginnen als je het even kwijt bent;
  • niet nastreven dat het in je leven geïntegreerd ‘moet’ zijn;
  • geen veroordeling als het niet lukt of trager gaat dan je zou willen;
  • compassie en vriendelijkheid naar jezelf opdat het lukt.

Het klinkt een beetje als het kip en het ei. Je ‘moet’ mindful zijn om mindful te worden. Op het moment dat ik dit schrijf, krijg ik weer een lach op mijn gezicht. Ik ga gewoon op mijn gemakje verder met uitvinden hoe mindfulness werkt voor mij. In mijn eigen tempo. Op mijn manier. Opdat ik elke keer weer opnieuw, als een beginner, met een open, nieuwsgierige en opmerkzame houding, bij het moment blijf.

Nieuwsgierig

Hoe integreer jij mindfulness in je leven? Ik ben nieuwsgierig naar hoe jij het aanpakt. Als je wilt, kan je onder dit bericht reageren en/of mij mailen op contact@CarolinevanBemmel.com.

Ben jij net als ik nieuwsgierig wat mijn ervaringen zijn na de lessen die nog volgen? Laat je mailadres hier achter en ik houd je op de hoogte. Wil je mijn ervaring na voorgaande lessen lezen? Klik dan hier. Ken je iemand anders voor wie mijn ervaringen interessant kunnen zijn? Wil je diegene dan wijzen op wat ik doe? Bedankt bij voorbaat!

P.s. Op FB stel ik elke dag een vraag om je eraan te herinneren dat je je kwaliteit van leven kan verbeteren. Klik hier als je nieuwsgierig bent na de vraag die ik vandaag stel.

 


Leave a Reply

Your email address will not be published.