Jezelf zijn. De meesten van ons willen dat. Maar waarom lukt het niet (altijd)? In dit artikel schrijf ik over wat het is om jezelf te zijn, wat het niet is en hoe je jezelf kunt zijn.
Wat betekent dat: Jezelf zijn?
Jezelf zijn is die dingen doen en laten die bij je passen. Je doet die dingen waar je energie van krijgt. En je laat die dingen die je (te) veel energie kosten. Het leven gaat je gemakkelijk af. Je hebt plezier in het leven.
Hoe herken je dat je jezelf bent?
In de situatie dat je jezelf bent, ervaar je:
- gevoelens van vreugde en vrede;
- dat je hoofd rustig is;
- liefde richting jezelf en naar anderen.
Daarnaast voel je je energiek.
Wanneer ben je niet jezelf?
Je bent niet jezelf als je dingen doet die je liever niet doet. Of je doet dingen niet, die je wel graag zou willen doen. Het leven is hard werken. Ook ervaar je het als zwaar en lastig.
Hoe herken je dat je niet jezelf bent?
Niet jezelf zijn kan zich op verschillende manieren uiten, bijvoorbeeld je:
- bent vaak boos;
- voelt je moe;
- komt niet van de bank af.
Maar het kan ook zijn dat het niet zo duidelijk is dat je jezelf (vaak) niet bent. Je werkgever geeft je bijvoorbeeld hoge beoordelingen voor je prestaties op je werk. Dat maakt dat je denkt dat je op je werk jezelf bent. Je bent er immers goed in. Echter, iets goed kunnen, hoeft niet te betekenen dat het geschikt voor je is.
Hoe kun je jezelf zijn?
Je kunt jezelf zijn door trouw te zijn aan wie je diep van binnen bent. Klinkt dit vaag? Daar kan ik me iets bij voorstellen. Laat het me uitleggen.
Iedereen heeft een Zelf. Deze Zelf heeft meestal een zachte stem. Deze zachte stem helpt jou jezelf te zijn. Jij kent deze stem vast ook. Het heeft van zich laten horen, bijvoorbeeld toen je solliciteerde voor een baan. Iets in jou zei dat dit niet jou baan was. Later bleek dat je die baan niet kreeg of dat je ongelukkig was in die baan.
Het Zelf kan zich ook uiten met een (onderbuik)gevoel. Deze uiting ken je waarschijnlijk ook, bijvoorbeeld toen je een onderbuik gevoel had dat deze persoon wel/niet jouw levenspartner zou zijn.
Die stem diep van binnen én dat onderbuikgevoel zijn je intuïtie. En je intuïtie weet de weg. Je hoeft alleen maar te luisteren naar de aanwijzen en erna te handelen. Dat ben je jezelf. Klinkt het al minder vaag?
Wat kan je Zelf in de weg zitten?
Je Zelf kan in de weg gezeten worden. Wie kan zoiets doen? Dat kunnen zijn je:
- emoties;
- gedachten;
- lichamelijke impulsen.
Zo ruzie je bijvoorbeeld wat af met je partner, terwijl je eigenlijk diep van binnen helemaal geen ruzie wilt. Of je denkt dat je niet genoeg geld kunt verdienen met datgene wat je eigenlijk het liefst doet en besluit daarom het werk te blijven doen dat je weinig tot niks interesseert. Of je grijpt naar de chips, sigaretten en alcohol terwijl je diep van binnen weet dat die niet geschikt voor je zijn.
Wat kun je doen om (meer) jezelf te zijn?
Je emoties, gedachten en lichamelijke impulsen kunnen je Zelf belemmeren. Ruim je de belemmeringen van je Zelf op? Dan wordt het makkelijker om die zachte stem te horen en dat onder buikgevoel te voelen. Laat je leiden door die stem enJe kunt (meer) je Zelf zijn.
Wil je aan de slag met het opruimen van je gedachten, emoties en lichamelijke impulsen?
Ga je aan de slag met het opruimen? Wellicht heb je dan baat bij de onderstaande artikelen?
- In “Emoties: je kunt ze gebruiken om je kwaliteit van leven te verbeteren,” kun je lezen hoe je je emoties oplost.
- In “Hoe je de kwaliteit van je leven verhoogt door de gedachten in je hoofd op te ruimen,” kun je lezen hoe je je gedachten opruimt.
- In “Vicieuze cirkel: Hoe je hem herkent en hoe je hem doorbreekt,” vind je informatie als je je lichamelijke impulsen wilt doorbreken.