Ik voel me rijk!


Ik voel me rijk. Dat was wat mevrouw Ten Kate[1] aan mij vertelde toen ik vandaag bij haar op bezoek was. Mevrouw Ten Kate is een bejaarde dame van 87 jaar oud die volop in het leven staat. Wat een inspiratie deed ik op tijdens ons gesprek waarin ik haar de vraag stelde: “wat doet u om verantwoordelijkheid te nemen voor uw eigen leven?”.

Omgaan met levenservaringen

De tijd ging razendsnel voorbij. Mevrouw Ten Kate vertelde mij haar geheimen hoe zij voor zichzelf én anderen zorgt. Eén van de eerste uitspraken die ze deed in Veghels dialect was: “het ligt veel aan u eige”. Toen ik daar op doorvroeg hoe ze dat bedoelde, gaf ze aan dat het ging om hoe je met levenservaringen omgaat.

Altijd zelf gedaan

Ze vertelde dat ze veel van haar moeder heeft geleerd. Haar moeder die op haar 30e weduwe werd nadat haar man tijdens een bedrijfsongeval gestikt was. Vanaf dat moment stond haar moeder er alleen voor met twee jonge kinderen, mevrouw Ten Kate die toen 3 jaar oud was en haar jongere broertje die toen net 1 jaar was. Eén van de dingen die de moeder van mevrouw Ten Kate op haar sterfbed zei was dat ze trots was dat ze nooit haar hand had opgehouden. Dat ze het altijd zelf had gedaan. Een uitspraak die mevrouw Ten Kate in haar oren heeft geknoopt en vandaag de dag tot uiting brengt.

Uitproberen

Mevrouw Ten Kate vertelt dat ze in haar leven te vaak heeft meegemaakt dat mensen fouten maakten. Een arts vertelde haar dat haar pols niet gebroken was. Bleek dat een aantal dagen later toch wel zo te zijn. Haar ene been zou 5 cm langer zijn dan haar andere been. Bleek dit 5 mm te zijn toen zij en haar zoon het hadden nagemeten. Het ‘zelf blijven doen’ blijft dus belangrijk volgens mevrouw Ten Kate. Ook op andere gebieden: “Je moet dingen zelf uitproberen. En als het niet lukt, is dat gewoon pech. Ik doe het nu nog steeds. Als iets te zwaar is om te tillen, rijd ik er met mijn rollator naar toe en verplaats ik het met de rollator daarheen waar het naar toe moet”. Mevrouw Ten Kate krijgt met deze instelling veel voor elkaar.

(Sociaal) actief

Wat mij ook opvalt tijdens het gesprek met mevrouw Ten Kate is dat ze sociaal zeer actief is. Zo drinkt ze elke dag om 9.30 met haar schoonzus koffie (mevrouw Ten Kate drinkt een half kopje: “dat is meer dan genoeg”,) en komen haar kinderen en kleinkinderen regelmatig op bezoek of vragen haar mee uit. Ook spreekt ze elke 3 weken af met een vriendin die ze kent uit de kerk. In de kerk zelf komt ze niet meer. Ze gelooft niet alles meer: “geestelijken hebben ook veel gedaan wat niet goed was”. Wel gelooft mevrouw Ten Kate nog steeds dat er ‘iets’ is. Als ze bijvoorbeeld iets kwijt is, pakt ze een kaars met de Heilige St. Antonius erop vast en zegt ze: “Heilige Antonius, goede vriend, zorg dat ik … (dat wat ze kwijt is) terugvindt. Naar eigen zeggen helpt de Heilige Antonius haar 9 van de 10 keer met het terugvinden van hetgeen ze kwijt was.

Omgaan met spanningen

Mevrouw Ten Kate vertelt ook over de spanningen die bij haar leven hoorden en horen. Het verzorgen van haar man die reuma had, twee benen moest amputeren en die veel pijn ervoer. Het overlijden van haar man 30 jaar geleden. Haar eigen hartstilstand 19 jaar geleden en alle zorgen die ze vandaag de dag nog heeft door wat haar kinderen, kleinkinderen en achterkleinkinderen ervaren in hun leven. Het omgaan met spanningen blijft moeilijk. Wat wel helpt zegt ze, is het accepteren zoals het is. Ondanks alle spanningen die mevrouw Ten Kate ervoer en ervaart sluit ze het gesprek af met de conclusie dat ze niet rijk is, maar zich wel rijk voelt.

Rijk voelen

Dit gesprek met deze dame op leeftijd vergeet ik niet meer. Mij biedt het inspiratie hoe in het leven te staat en het zet mij aan tot actie. Wie wil zich nou niet rijk voelen? Wat doet dit gesprek met jou? Ik verneem het graag door bijvoorbeeld hieronder je reactie te plaatsen. Bij voorbaat dank.

[1] Mevrouw Ten Kate is een synoniem. Wil je graag in contact komen met mevrouw Ten Kate? Neem dan contact op met contact@CarolinevanBemmel.com Ik leg aan haar de vraag voor of zij openstaat voor het contact.

Meer Project 12?

Dit was deel 2 van mijn Project 12: in één jaar 12 mensen spreken over de vraag: “wat doe jij om verantwoordelijkheid te nemen voor je leven?” Nieuwsgierig naar deel 1? Klik hier om deel 1, het verhaal van Peter, te lezen.


2 responses to “Ik voel me rijk!”

Leave a Reply

Your email address will not be published.