Het huiswerk na sessie 9 is voor de rest van je leven.


Ik zit achter mijn computer om mijn ervaring van de laatste les mindfulnesstraining op te schrijven. Ik voel een stroom van dankbaarheid door mijn lichaam gaan. Dankbaar dat ik deze training volgde. Ik leerde waar mindfulness voor staat (en waar het niet voor staat), hoe ik het kan toepassen in mijn dagelijks leven en wat het mij kan opleveren.

Definitie

Ik leerde dat er diverse definities van mindfulness zijn. Ik vat mindfulness samen in drie woorden:

 • basishouding;
 • bewustzijn van het moment;
 • keus hebben.
Basishouding

Mindfulness leerde mij dat de basishouding die je aanneemt, effect heeft op hoe jij iets ervaart. Op hoe jij bijvoorbeeld de kwaliteit van je leven ervaart. Ik was mij hier niet eerder van bewust. Inmiddels wel. En dat maakt dat ik nu onderstaande basishouding hanteer:

 • open;
 • nieuwsgierig;
 • opmerkzaam;
 • vrij van oordeel (zowel mijzelf als anderen niet veroordelen om wie ze zijn en wat ze wel en niet doen);
 • vrij van automatische reactie.
Bewustzijn

Ook leerde ik mij bewust te zijn van de signalen die mijn lichaam mij geven. Mindful zijn maakt dat je je bewust bent van de:

 • gedachten die zich nu in je hoofd afspelen;
 • gevoelens die je nu ervaart;
 • fysieke ervaringen die nu in je lichaam aanwezig zijn;
 • de stemming die je hebt.

Deze informatie kan heel bruikbaar zijn bij het verbeteren van de kwaliteit van je leven. Door je bewust te zijn van gedachten, gevoelens, fysieke ervaringen en je stemming op een bepaald moment, ontstaat de keus wat je hiermee wilt doen. Een keus waar de meeste mensen zich lang niet altijd bewust van zijn dat ze die hebben.

Keus

De keuze hebben wat je met je gedachten, gevoelens, fysieke ervaringen en je stemming doet, maakt dat je (meer) verantwoordelijkheid kunt nemen voor je leven, bijvoorbeeld voor hoe jij je kwaliteit van leven ervaart. Als je je bewust bent van de informatie die je lichaam je biedt, kun je vervolgens besluiten wat je hiermee wilt doen. Je kunt drie dingen doen:

 • loslaten;
 • accepteren;
 • veranderen.

Het effect van loslaten, accepteren of veranderen is dat de gedachten, gevoelens, fysieke ervaringen en stemmingen geen energie meer kosten. Door op deze manier om te gaan met gewaarwordingen in mijn lichaam, voel ik mij een vrijer mens. Het geeft mij meer rust, ontspanning en vrede.

Samenvattend

Mindful zijn is inmiddels een onderdeel van hoe ik mijn leven leid. Het draagt bij aan het verder vormgeven van de leefstijl die ik leef. Een leefstijl waarin plaats is om met een open, nieuwsgierige, opmerkzame houding vrij van veroordeling en automatische reactie dagelijks te werken aan het verbeteren van mijn kwaliteit van leven. Dit beslaat zowel zijn als doen. Met de tekening hieronder laat ik zien welke effect mindful zijn op mij heeft.

effect-mindfulness

Huiswerk

Dagelijks je eigen kwaliteit van leven verbeteren, door bijvoorbeeld iets los te laten wat je energie zuigt, door te accepteren wie je daadwerkelijk bent en/of te veranderen in iemand die voor zichzelf zorgt, is een cadeautje dat je jezelf kunt geven. Je kunt dit cadeautje ook van iemand krijgen. Ik kreeg het van mijn trainster Marijke. Zij gaf mij het cadeautje huiswerk. Het huiswerk is: de rest van je leven gebruiken wat je leerde tijdens de mindfulnesstraining. @Marijke: mijn dank is zeer groot voor alles wat je gaf, inclusief het huiswerk. Ik integreer het in mijn leven. Daarnaast wens ik het iedereen toe om de inzichten vanuit mindfulness dagelijks in zijn of haar leven een plek te geven.

WAT BRENGT MINDFULNESS JOU?

Wat levert mindfulness jou op? Wil je jouw ervaring alsjeblieft hieronder bij ‘geef een reactie’ noteren. Wellicht kunnen we door het delen van ervaringen anderen helpen te zijn en te doen (en laten) wat juist voor hen is. Bedankt bij voorbaat!

Meer

Ben jij net als ik nieuwsgierig naar hoe je (meer) verantwoordelijkheid neemt voor je gezondheid? Als je op de hoogte wil blijven van mijn ontdekkingen, dan kun je hier je mailadres achterlaten. Ik houd je op de hoogte.

Wil je mijn ervaring na voorgaande lessen lezen? Klik dan hier.

Ken je iemand anders voor wie mijn ervaringen interessant kunnen zijn? Wil je diegene dan wijzen op wat ik doe? Bedankt bij voorbaat!

P.s. Op FB stel ik vragen om je te helpen bij het verbeteren van de kwaliteit van je leven. Klik hier als je nieuwsgierig bent na de vraag die ik vandaag stel.


Leave a Reply

Your email address will not be published.