Wat hoor jij als het stil is?


Les zeven van de mindfulnesstraining staat in het teken van ‘stilte’. De les is zo ingericht dat we het grootste gedeelte van de les niet praten. Met een houding die open, nieuwsgierig en vrij van oordeel is, ervaar ik de les.

Geluid

Mindfulnesstrainster Marijke legt uit dat stilte ongelijk is aan het afwezig zijn van geluid. Geluid is de ervaring die het oor voelt. Bijvoorbeeld het geluid van een vliegtuig dat overvliegt, van de grasmaaier van de buren of van de waterkoker die afgaat. Geluiden die van buiten jezelf komen en door je oren naar binnen komen.

Stil en verstilling

De afwezigheid van gedachten en gevoelens levert stilte op. Daarnaast  kunnen aanwezig zijn:

  • rust;
  • vrede;
  • liefde;
  • …(hoe jij stilte ervaart).

Minder gedachten en gevoelens ervaren dan dat je gewend bent kan je samenvatten als verstilling.

Meditaties

Tijdens de les doen we verschillende meditaties om ons de mogelijkheid te bieden om stilte te ervaren. Ik merk op dat mijn gedachten mij om het minst of geringste afleiden. Wie ik nog ‘moet’ bellen, wat een mogelijke titel is voor het stuk dat ik nog ga schrijven en dat ik niet moet vergeten mijn auto vanavond uit te pakken. Ik voel frustratie in mijzelf opkomen. Wat een boel gedachten schieten er door mijn hoofd…! Hoeveel onrust kun je zelf produceren? Hoe luidruchtig kun je zelf zijn?? Ik voel me boos.

Boos

Ik voel me boos. Heb ik dan de afgelopen trainingen niks geleerd? Bijna voortdurend schieten er gedachten door mijn hoofd. Ik zou toch denken dat ik, nu ik toch al ruim over de helft van het aantal lessen mindfulness heen ben, het beter zou doen.

Verdrietig

Naast de boosheid ervaar ik verdriet. Verdriet dat ik zelf zoveel onrust in mijn hoofd creëer. Dat ik dat mijzelf aandoe. Dat ik het toelaat dat mijn gedachten met mij aan de haal gaan. Dat ik schijnbaar nog niks of weinig geleerd heb. Ik voel me teleurgesteld.

Blij

En dan krijg ik weer een lach op mijn gezicht. De lach die voor mij zo tekenend is geworden tijdens deze periode dat ik de mindfulnesstraining volg. De lach is onderdeel van een nieuw patroon geworden. Dit patroon is:

  • opmerkzaam zijn welke gedachten, gevoelens en sensaties ik ervaar;
  • kiezen wat ik met de gevoelens, gedachten en sensaties wil doen;
  • doen wat ik hierboven koos.

De lach ontstaat na de 1e stap. Ik realiseer mij dan dat ik keus heb. Dat ik ervoor kan kiezen om de gedachten en gevoelens weer te laten gaan (loslaten) zoals wolken ook komen en gaan, ze te accepteren zoals ze zijn of ze te veranderen in hoe ik me wel wil voelen en welke gedachten ik wel wil hebben. Ik voel me nu blij dàt ik steeds vaker bovenstaand patroon doorloop. Mindfull zijn is steeds meer onderdeel van mijn dagelijks leven.

Buiten

Ik was tot nu toe vaak gericht op het uitschakelen van geluid in mijn omgeving, buiten mijzelf om. De radio uitzetten als ik in gesprek ben met iemand, een druk (lunch)café vermijden en een stille plek vinden op kantoor. Met dank aan deze les kies ik ervoor om ook aandacht te hebben voor het ‘geluid’ dat ik binnenin mijzelf produceer. Ik weet nu dat ik daar iets aan kan doen. Ook ervoer ik een manier hoe je er mee kunt doen wat je wilt.

Binnen

Binnen is dat ook het woord waar ik deze les mee samenvat. Ik had nooit gedacht dat ik zelf zo luidruchtig was. Ik gaf mezelf ook wel het stempel ‘rustig’. Nu weet ik dat ik, om volledig rust te ervaren, naar binnen keer. Niet alleen letterlijk, de winter staat voor deur. Nee. Ook figuurlijk. Ik treed naar binnen, in mijn hoofd, en creëer de rust die ik prettig vind om te ervaren.

Meer

Ik ben nieuwsgierig naar jouw ervaring? Als je wilt, kun je onder dit bericht reageren en/of mij mailen op contact@CarolinevanBemmel.com.

Ben jij net als ik nieuwsgierig naar wat je kunt doen om je gezondheid te ondersteunen? Als je op de hoogte wil blijven van mijn ontdekkingen, dan kun je hier je mailadres achterlaten. Ik houd je op de hoogte.

Wil je mijn ervaring na voorgaande lessen lezen? Klik dan hier.

Ken je iemand anders voor wie mijn ervaringen interessant kunnen zijn? Wil je diegene dan wijzen op wat ik doe? Bedankt bij voorbaat!

P.s. Op FB stel ik elke dag een vraag om je eraan te herinneren dat je je kwaliteit van leven kunt verbeteren. Klik hier als je nieuwsgierig bent na de vraag die ik vandaag stel.


Leave a Reply

Your email address will not be published.