Ben jij een hooggevoelig persoon?


De term ‘hooggevoelig’ trok al diverse malen mijn aandacht. Toen ik een cursusdag vond in het teken van hooggevoeligheid, besloot ik mij in te schrijven. Ik bracht de dag door met zeven vrouwen die allemaal interesse hadden in het onderwerp hooggevoeligheid. Wat ontdekte ik zoal?

Hooggevoelig

Het resultaat van de test of ik hooggevoelig ben, is dat ik het hoogstwaarschijnlijk ben. De test kan volgens de site niet gebruikt worden om een diagnose te stellen. Dat maakt dat ze het woord “hoogstwaarschijnlijk” gebruiken.

Weerstand

Ik merk dat andere deelnemers het prettig vinden om zichzelf hooggevoelig te noemen. Ik heb dat niet. Ik voel weerstand in mijn lichaam bij de gedachte dat ik een hooggevoelig persoon zou zijn. Waarom heb ik daar moeite mee? Omdat het me anders maakt dan ‘normaal’? Wat is ‘normaal’ eigenlijk? Naar schatting zijn 15-20% van de mensen hooggevoelig.

Herkenning

Of ik mijzelf nu hooggevoelig noem of niet, ik ervoer een dag vol herkenning. Ik herkende mijzelf in de verhalen van de hooggevoelige deelnemers.

Bijvoorbeeld:

 • niet naar een feestje gaan omdat dat te druk is;
 • niet de stad in gaan op een weekenddag omdat er dan te veel mensen zijn;
 • helemaal uitgeput thuiskomen na een dag werken.

Begrip

Ik leerde deze dag meer begrip te hebben voor mijzelf en voor anderen. Het kan zijn dat je liever een boek leest, dan TV kijkt. Dat je liever alleen op de bank zit, dan dat je in gezelschap bent. En het kan zijn dat je in je eigen kamertje beter tot je recht komt dan in de kantoortuin. Het is allemaal OK.

Uniek

Wat vooral indruk op mij maakte, was de energie die aanwezig was. Gezamenlijk zorgden de zeven vrouwelijke deelnemers voor energie die ik omschrijf als vriendelijk, zacht en liefdevol. Dit had als effect op mij dat ik mij gedurende de hele dag rustig en vredig voelde.

Overeenkomsten en verschillen

Naast overeenkomsten merkte ik ook verschillen. Bijvoorbeeld toen we een oefening deden hoe je om kan gaan met je hooggevoeligheid. Ik merkte dat de oefening voor mij niet werkte. Toen ik de oefening wat aanpaste, werkte die wel voor mij.

Ervaren

De ervaring met de oefening zoals hierboven beschreven was voor mij een bevestiging dat mensen vaak overeenkomsten hebben en dat ieder mens óók uniek is. Ik ben waarschijnlijk hooggevoelig. Ben jij dat ook? Welke overeenkomsten en verschillen delen wij? Als je wilt, kun je je reactie hieronder achterlaten of mij mailen op contact@CarolinevanBemmel.com

@Sari en Corinne: bedankt voor het organiseren van deze dag met een lunch van Zinvolle Voeding. Fijn dat ik er mocht zijn. @mededeelnemers: dank dat jullie er waren en de dag mede gemaakt hebben.

Meer

Ken jij iemand voor wie dit stuk wellicht interessant is? Wil je diegene dan hierop wijzen?

Wil je meer weten over hooggevoeligheid? Elaine Aron is de grondlegger van het begrip ‘Highly Sensitive Person’ (HSP). Wil je jezelf testen op hooggevoeligheid? Dat kan. o.a. hier.

Dit artikel schrijf ik omdat ik de vraag beantwoord: wat kun je doen om je eigen gezondheid te ondersteunen? Ben je benieuwd naar mijn ontdekkingen? Bekijk dan het archief ONTDEK.

Op mijn Facebook- pagina: “Verbeter de kwaliteit van je leven”, stel ik elke dag een vraag om je eraan te herinneren dat je je kwaliteit van leven elke dag kan verbeteren. Benieuwd naar welke vraag ik vandaag stel? Klik hier om naar de pagina te gaan.

 


4 responses to “Ben jij een hooggevoelig persoon?”

 1. Hoi Caroline,

  Ik heb het stukje dat je hebt geschreven met aandacht en plezier gelezen.
  Mooi de herkenning.
  Dank je wel dat je er was en dat we deze dag met elkaar hebben mogen delen en ervaren.
  Een mooie leerzame dag die weer nieuwe inzichten heeft gebracht voor een volgende workshop. Heel veel succes met je mooie blog en je foto is prachtig!

  Liefdevolle groet, Sari

  • Hoi Sari, bedankt voor je berichtje. Ik wens jou ook veel succes en plezier bij de komende workshops en bij de andere dingen die je doet. Wellicht tot ziens! Vriendelijke groeten, Caroline

 2. Hoi Caroline,

  Kreeg je mooie blog doorgezonden door Sari.
  Het was zeker een mooie vredige dag. Jammer dat we even (vanwege slechte weer) de buitenactiviteit niet hebben kunnen doen. Maar misschien was dat wel de bedoeling. Dat je dat een keer zelf gaat ervaren zonder in een groep te zijn.
  Ik kan uit ervaring spreken dat dat prachtige inzichten voor jezelf kan geven.
  Ieder zijn ding. Eigenlijk is alles ok. Hooggevoelig of niet !
  Wens je nog veel succes met het verder uitpluizen van jezelf . 🙂

  Fijne dag.
  Groetjes
  Mària

  • Hoi Mària, dank je wel voor je berichtje en je wens :). Ik wens jou heel veel plezier met je hooggevoeligheid. Dat het je veel moois mag brengen. Vriendelijke groeten, Caroline

Leave a Reply

Your email address will not be published.