Wat vrij zijn van gedachten kan doen met de ervaring van het moment.


Een antwoord op de vraag: “wat kan je doen om je gezondheid te ondersteunen?” is regelmatig: Mindfulness. Een term die mij altijd een beetje op afstand joeg. Helemaal als mindfulness ook nog eens met het woord ‘mediteren’ in verband gebracht werd. Het trok me niet. Maar was het niet een gevalletje van ‘wat de boer nie kent dat vret ie nie”? In het kader van mijn pad om antwoorden te vinden op de vraag wat je kan doen om je gezondheid te ondersteunen, ging ik op onderzoek uit: wat is mindfulness en kan het mijn gezondheid ondersteunen?

Effectief

John Kabat- Zinn was, zover ik kon achterhalen, één van de eerste die zich sinds eind jaren 70 van de vorige eeuw specialiseerde in het toepassen van mindfulness (ook wel aandachtstraining) in de gezondheidszorg. Zijn programma om stress te verminderen bleek effectief te zijn in het verlichten van o.a. stress, angst, pijn en (chronische) ziekte. Mijn interesse was gewekt. Hier moest ik meer van weten. Als mindfulness mijn gezondheid kan ondersteunen, wil ik ook mindful zijn.

Oud patroon

Ik ging zoeken op het internet naar een manier om kennis te maken met mindfulness. Maar weer schoot ik in mijn oude patroon. Ik bleef het op internet vaag en zweverig vinden en ik werd wederom niet aangetrokken tot de trainingen en cursussen die ik vond.

Verandering

Opeens wist ik het wel. Ik herinnerde mij het bezoek van een vriendin van mijn lief, Marijke. Ik was en ben onder de indruk van haar verschijning. De rust, vrede en liefde die ze uitstraalt vind ik aanstekelijk. Ik heb een goed gevoel bij haar. En ‘toevallig’ geeft zij training in mindfulness. Toen ook nog bleek dat ze ‘toevallig’ een afzegging had voor de cursus die de volgende dag zou startren, wist ik dat ik deel zou nemen.

Deelname

Afgelopen woensdag was mijn eerste mindfulnesstraining. In totaal bestaat de training uit 9 lessen. De eerste les staat in het teken van ‘de automatische piloot’. We leren gedachtes die (onbewust) ontstaan signaleren om daar vervolgens op te reageren vanuit een keuze in plaats vanuit automatisme.

Verbaasd

Mijn ervaring van de eerste les vat ik samen in één woord: verbaasd. Ik ben verbaasd hoe intens mijn ervaring van het moment is als ik in dat moment vrij ben van gedachtes die (onbewust) ontstaan. Tijdens één van de oefeningen proefden we met aandacht een rozijn. Eerlijk gezegd had ik nog nooit met aandacht één rozijn geproefd. Tot nu toe stopte ik altijd een handje vol rozijnen in één keer in mijn mond en was ik alweer bezig met wat ik verder aan het doen was en wat ik nog wilde doen….

De smaak, structuur en energie die ik kreeg van die ene rozijn waren zo verbazingwekkend dat ik de rozijn nooit meer zou vergeten. De rozijn heeft ook bijgedragen aan mijn motivatie om naar de 2e mindfulnesstraining van Marijke te gaan.

Vervolg

De komende weken doe ik verslag na elke training. Dit om met jullie te delen hoe ik de mIndfulnesstraining ervaar.

 

 


5 responses to “Wat vrij zijn van gedachten kan doen met de ervaring van het moment.”

  1. Ben gister begonnen in het boek Reis naar mindfulness en lees in jouw ervaring hetzelfde. Ben nieuwschierig hoe je de lessen ervaart.
    Was ook altijd wat afwijzend maar het intrigeert me wel en geeft nieuwe inzichten en idd het gevoel van vrijheid dat je noemt.

    • Bedankt voor je bericht Mieke. En ik ben op mijn beurt benieuwd naar wat jouw ‘reis naar mindfulness’ je brengt. Wil je dat met me delen? Vriendelijke groeten, Caroline

  2. Beste Caroline, wat leuk om te lezen hoe je de training ervaart. Ik ben zelf een Mindfulnesstrainster en geef de mindfulnesstraining aan zowel kinderen als volwassenen. De heldere en open manier van hoe jij je ervaringen beschrijft helpt niet alleen mij, maar ook mensen die de training willen gaan volgen een goed beeld te krijgen wat de mindfulness oefeningen je kunnen brengen.

    • Beste Mendy, dank dat je de moeite hebt genomen om een berichtje achter te laten. Ik merk dat ik blij word van jouw berichtje :). En leuk dat je ook mindfulness geeft voor kinderen. Zet ik op mijn wensenlijstje om ook eens te ontdekken. Veel plezier met wat je doet! Vriendelijke groeten, Caroline

Leave a Reply

Your email address will not be published.