Emoties: Je kunt ze gebruiken om je kwaliteit van leven te verbeteren


Emoties kunnen fantastische hulpmiddelen zijn als je je kwaliteit van leven wilt verbeteren. Dat is mijn overtuiging. Hoe dan? Daarover schrijf ik in dit artikel.

Signaal

Een emotie is een signaal. Het is een signaal voor jou waar je iets mee kunt doen. Het is een kans om je kwaliteit van leven te verbeteren.

Emoties

Wat zijn ook alweer emoties? Dat zijn de 4B’s:

  • Bang;
  • Bedroefd;
  • Boos;
  • Blij.

Deze 4B’s noemt men de basisemoties. Alle andere emoties kun je terugbrengen tot één van deze vier basisemoties. Bezorgdheid, ongerustheid en wantrouwen vallen bijvoorbeeld onder angst.

Kans

Stel dat jij je emotie ook als kans ziet om de kwaliteit van je leven te verbeteren? Dan wil je die kansen die je krijgt, vast graag benutten.

Benutten

Je kunt de kansen benutten door ze te:

  • Erkennen;
  • Benoemen;
  • Ervaren.

Erkennen

Het erkennen van emoties betekent dat je opmerkt dat je ze hebt. Je ziet in dat je ze hebt. Je accepteert dat het zo is. Je onderdrukt ze niet (verstarren). Je bevecht ze niet. Je vlucht niet voor ze.

Benoemen

Heb je erkend dat je emoties hebt? Dan kun je gaan benoemen welke emoties dat zijn. En eerlijk is eerlijk. Toen ik doorkreeg dat ik emoties had, had ik geen idee welke emoties dat waren. Mijn aanpak: Merkte ik een emotie op? Dan pakte ik de emoticons van whatsapp erbij. En dan ging ik net zo lang met mijn vingers langs de emoticons totdat ik het gezichtje had dat weergaf hoe ik mij voelde. (En soms zocht ik daarna ook het bijpassende woord erbij).

Ervaren

Weet jij welke emotie je hebt? Dan hoef je die alleen nog maar te ervaren. Je emotie ervaren betekent dat je je emotie gaat voelen. Dat je er met je aandacht naar toe gaat. Ben je bijvoorbeeld bang om iets verkeerd te doen? Beeld je dan eens in dat je iets verkeerd doet en voel dan hoe dat voelt. Voel je pijn? Voel je je misselijk? Voel je alsof je weg wilt rennen?

Oplossen

Door je emotie te ervaren, door het te voelen, door er met je aandacht naar toe te gaan, lost de emotie op. De emotie is je niet meer tot ‘last’. Je hebt het jezelf gemakkelijker gemaakt. Je hebt de kwaliteit van je leven verbeterd.


Leave a Reply

Your email address will not be published.