Boos zijn: Je kunt een oplossing vinden voor je irritaties

Boos zijn: Je kunt een oplossing vinden voor je irritaties

Boos zijn. Je kunt er last van hebben. Je kunt er ook een oplossing voor vinden. Dit artikel geeft je informatie over boosheid en over de oplossing.

Boos. Wat is dat?

Boosheid is een emotie. Emoties, zoals boos, bedroefd, bang en blij, kunnen hulpmiddelen zijn als je zelf de regie over je leven wilt hebben.

Hoe herken je boosheid?

Boosheid is te herkennen aan je gedrag:

Vechten

Val je aan? Gooi je met voorwerpen? Schreeuw je? Je boosheid uit zich in vechten.

Vluchten

Je kunt ook op de vlucht slaan. Je bent boos. En de enige uitweg die je dan ziet is wegrennen, bijvoorbeeld letterlijk naar een andere ruimte gaan.

Bevriezen

Als je bevriest, doe je niks. En je zegt niks. Ondanks dat je je wel boos voelt, is dat niet aan je woorden en daden te zien.

Wat veroorzaakt boosheid?

Boosheid ontstaat uit frustraties. Frustraties omdat je wilt dat jijzelf, iemand anders of de situatie anders is dan dat die is, zoals ik wil:

  • slanker, mooier, succesvoller, rijker, leuker zijn;
  • dat hij/zij mij wil, mij een hoger salaris geeft, mij meer waardering geeft voor wat ik doe, mij de garantie geeft dat ik hier kan blijven werken;
  • dat er meer gelijkheid is in het land, ik wil dat de oorlog stopt. Ik wil dat de honger stopt.

Hoe los je boosheid op?

Juist omdat je boosheid ontstaat uit je wens dat het anders is dan het is, ligt daar ook de oplossing: Accepteren. Accepteer:

  • Wie je bent;
  • De ander zoals hij/zij is;
  • Dat de situatie zo is zoals die is.

Als je vrede hebt met wie je bent, met wie de ander is en met de situatie, merk je dat je boosheid verdwijnt.

Hoe zorg je dat de boosheid wegblijft?

Als de boosheid terug blijft komen, is dat een signaal. Een signaal dat jij zelf niet (genoeg) verandert. Je hebt bijvoorbeeld je boosheid nog niet geaccepteerd. Door (voldoende) te veranderen, verdwijnt de oorzaak van je boos zijn.

Wat als je (nog) niet weet hoe boosheid ontstaat?

Het kan zijn dat je (nog) niet weet hoe je boosheid ontstaat. Accepteer dan in ieder geval dat je boos bent. Zo hoef je bijvoorbeeld niet meer boos te zijn op jezelf dat je boos bent. Geef jezelf vervolgens de tijd om uit te vinden wat je boosheid wel veroorzaakt. En los dit vervolgens op.


Leave a Reply

Your email address will not be published.