Waarom ik alert ben als ik iets ‘wil’.

Alert zijn als je wat wilt. Voor mij heeft dat zin. Als ik namelijk iets ‘wil’, ondermijnt dat soms mijn kwaliteit van leven. Waarom doe ik dat mijzelf aan en hoe voorkom ik dit? Daarover schrijf ik in dit artikel.

Willen

De definitie van ‘wil’ die ik gebruik is:

Het vermogen om (bewust of onbewust) een gedachte om te zetten in actie. 

In mijn leven tot nu toe is mijn ‘wil’ behulpzaam of belastend.

Behulpzaam

Mijn ‘wil’ hielp mij regelmatig. Zo was die bijvoorbeeld behulpzaam tijdens het studeren in periodes dat ik tentamens wilde halen op de universiteit. Ook hielp mijn wil mij midden in de nacht opstaan als mijn zoontje weer eens ’s nachts wakker was. En de wil hielp mij bij het uitlopen van de New York marathon, drie maanden nadat mijn voet uit het gips kwam.

Belastend

Maar mijn ‘wil’ was tot nu toe ook belastend. Mijn wil maakte bijvoorbeeld dat ik nog even doorging achter mijn computer, terwijl ik wist dat het beter voor mij zou zijn als ik ging slapen. Ik nam nog dat glaasje alcohol, terwijl ik wist dat ik al wel genoeg had gehad. Ik ging nog even door in een relatie, terwijl ik wist dat we niet voor elkaar bestemd waren.

Waarom

Waarom laat ik mijn ‘wil’ tot nu toe soms belastend zijn?

  • Ik wilde mijn werk gewoon nog even afmaken;
  • Ik durfde geen nee te zeggen;
  • Ik wilde het verdriet niet onder ogen zien dat bij het afscheid zou komen kijken;

Mijn ‘wil’ is belastend als het leidt tot iets doen òf juist laten dat niet in het belang is van mijn kwaliteit van leven.

Bewust

Ik leerde dat ik mijn taalgebruik kan gebruiken om bewust te zijn van emoties en gedachten die mijn kwaliteit van leven niet ondersteunen. Zo gaat er bij mij een alarmbel en ben ik alert als ik een vorm van ‘willen’ uitspreek of in mijn hoofd heb zitten. Het is voor mij een kans om mijzelf de vraag te stellen: is mijn ‘wil’ in deze situatie behulpzaam of belastend?

Kiezen

Als ik mij bewust ben van mijn belastende ‘wil’, kies ik wat ik ermee wil doen. Bewust kiezen, maakt dat ik mijn kwaliteit van leven zelf kan verbeteren. Het geeft mij de mogelijkheid om mijn belastende ‘wil’ links te laten liggen en datgene te kiezen wat mijn kwaliteit van leven wel helpt.

Meer

Wat voor een rol speelt jouw ‘wil’ in je leven? Heb jij een sterke of juist zwakke ‘wil’? Ik verneem het graag van je. Je kunt onder deze post een reactie achterlaten. Je kunt me ook mailen op contact@carolinevanbemmel.com

Herken jij verschillende ‘willetjes’ om je heen? Ken je iemand die baat kan hebben bij dit bericht? Fijn als je deze post wilt delen met mogelijk geïnteresseerde mensen. Dank bij voorbaat!

Op mijn facebookpagina: “Verbeter de kwaliteit van je leven,” plaatste ik een illustratie “Alarm! Als mijn wil groter is dan mijn intuïtie”. Leuk? Delen en liken mag. Dank bij voorbaat!

Leave a Reply

Your email address will not be published.