Naar aanleiding van deze post over hoe accepteren kan helpen bij het (meer) integreren van mindfulness in je leven, ontving ik de vraag hoe je accepteren in je dagelijks leven toepast. In onderstaande post beschrijf ik mijn ervaring.
Accepteren
Accepteren betekent dat ‘het’ mag zijn zoals het is. ‘Het’ ben jij, is de ander, is de situatie, is de wereld. Jij mag zijn zoals je bent. De ander mag zijn zoals hij of zij is. Een situatie mag zijn zoals die is. Als ik in een situatie ben waarin ik ‘accepteer wat is’, ervaar ik rust, vreugde en liefde.
Ruis
Het lukt mij tot nu toe niet altijd om in een situatie te zijn waarin ik ‘accepteer wat is’. Op zo’n moment ervaar ik ruis. Ruis van gedachten, emoties en/of lichaamssensaties. Ik ervaar onvrede, onrust en mijn lontje is dan vaak kort.
Gedachten
Gedachten die bij mij bijvoorbeeld ruis veroorzaakten, waren:
- Ik moet nog ..
- Ik wil nog …
- Krijg ik wel wat ik wil? Lukt het me wel?
- Ben ik wel leuk, aardig, goed genoeg?
- Het is (te) moeilijk/ (te) zwaar/onmogelijk..
- Anderen vinden het vast gek, stom, raar, slecht.. dat ik hiervoor kies en dit doe.
Emoties
Emoties of gevoelens die bij mij ruis veroorzaakten, waren:
- boos: dat ik nog steeds niet deed wat ik eigenlijk wilde doen;
- bedroeft: dat ik het gevoel had dat ik niet mocht zijn wie ik was;
- bang: dat ik verlaten zou worden, dat ik niet zou slagen volgens de maatstaven van anderen, dat het ondernemen me niet zou lukken.
Lichaamssensaties
De sensaties die ik de afgelopen tijd bijna dagelijks voelde, waren spanningen in mijn lichaam. Deze spanningen uitten zich bij mij vooral in mijn handen, boven mijn borsten en in mijn gezicht.
Opmerken
Gedachten, emoties en lichaamssensaties die je kan ervaren, zijn in mijn ogen signalen. Signalen die je kunt opmerken en signalen die je kunt missen en/of negeren.
Herkennen
Je kunt signalen vaak herkennen aan:
- Veroordelen van jezelf, anderen, de wereld (ik vind dat ik.., ik vind dat hij.., ik vind dat zij..)
- Verwachtingen hebben richting jezelf, anderen en de wereld (ik moet, hij moet, zij moeten);
- Verlangen hebben (ik wil …);
Ik let op de woorden die ik in mijn gedachten heb en/of uitspreek. Als ik vormen van de woorden: “vinden, moeten en willen” gebruikt, is dat voor mij vaak een signaal dat ik eerst nog wat ruimte kan maken alvorens ik over kan gaan tot ‘accepteren wat is’.
Kiezen
Als ik een signaal herken, stel ik mijzelf de vraag: wat wil ik met dit signaal doen? Vervolgens kies ik één van de drie opties:
- accepteren;
- loslaten;
- veranderen.
Na het maken van de keuze, voer ik de keuze uit.
Ruimte maken
Soms is het juist dat je eerst ruimte maakt door los te laten en/of te veranderen, alvorens je iets kunt accepteren zoals het is. Bijvoorbeeld:
- Na het loslaten van je ‘wil’ een partner te vinden, kun je het gegeven dat je op dit moment geen vriend/vriendin hebt, accepteren zoals het is. Door je ‘wil’ los te laten, stop je met energie verliezen aan iets wat je ‘wilt’, maar nog niet ‘hebt’. Er ontstaat ruimte om ‘te accepteren wat is’.
- Het veranderen van je gedachte dat je geen 5km hard kunt lopen in de gedachte dat je het wel kunt, maakt dat je energie krijgt (hoop- het kan) in plaats van energie verliest (wanhoop- het kan niet). Deze verandering van gedachte kan ervoor zorgen dat je kunt accepteren dat je conditie nog niet is wat het kan zijn en dat het zo mag zijn zoals het op dit moment is.
Volharden
Het verwerken van signalen kan de ene keer makkelijker en sneller gaan dan de andere keer. Het ene signaal is zo opgelost, terwijl het andere signaal hardnekkiger is. Het komt bijvoorbeeld geregeld terug en/of het uit zich tegelijkertijd in gedachten, emoties én lichaamssensaties. Mijn ervaring is dat ‘volharden’ in een hardnekkige situatie een succesfactor is.
Ervaren
Ik beschreef hierboven mijn ervaring met hoe je accepteren in je dagelijks leven toe kunt passen. Hoe ervaar jij dit? Loop je wellicht ergens tegenaan? Wil je jouw ervaring delen, dan kun je hieronder reageren en/of mij mailen op contact@carolinevanbemmel.com
Meer
Eerder schreef ik het artikel “Wat acceptatie in de context van mindfulness jou kan bieden“. Wellicht dat je dat ook interessant vindt om om te lezen?
Ben jij net als ik nieuwsgierig naar hoe je (meer) verantwoordelijkheid neemt voor het verbeteren van jouw kwaliteit van leven? Als je op de hoogte wilt blijven van mijn ontdekkingen, dan kun je hier je mailadres achterlaten. Ik houd je op de hoogte.
Ken je iemand anders voor wie mijn ervaringen interessant kunnen zijn? Wil je diegene dan wijzen op wat ik doe? Bedankt bij voorbaat!
P.s. Op FB stel ik vragen om je te helpen bij het verbeteren van de kwaliteit van je leven. Klik hier als je nieuwsgierig bent naar de vragen.