Hoe accepteren kan helpen bij het (meer) integreren van mindfulness in je leven.


Accepteren is één van de aspecten die mindfulness behelst. Sinds de mindfulnesscursus die ik volgde, gebruik ik ‘accepteren van wat is’ bijna dagelijks.

Niet nieuw

Accepteren was voor mij niet nieuw. De eerste keer dat ik bewust voor acceptatie koos was aan het begin van mijn relatie met mijn vriend. Ik koos ervoor hem volledig te accepteren zoals hij is (en ik koos om van alle momenten samen te genieten). Die keus brengt mij  dat ik onvoorwaardelijke liefde, vrede en vreugde ervaar. Ik maak mij niet druk om wat hij wel en niet doet en om wie hij is. Hem accepteren zoals hij is, biedt mij de ruimte om volledig te genieten van de momenten waarop we samen zijn.

Accepteren

‘Accepteren van wat is’ kwam in de mindfulnesscursus die ik volgde regelmatig voorbij. Ik leerde dat ik het kan toepassen op gedachten, gevoelens en op lichaamssensaties. Bij de acceptatie van lichaamssensaties viel het mij op dat de sensaties hetzelfde bleef of afnam. Dit in tegenstelling tot wat ik altijd dacht: dat wat je aandacht geeft groeit. Het accepteren van gevoelens, maakt bijvoorbeeld dat ik ondanks gevoelens van angst toch ervoor koos om te starten met ondernemen. En het accepteren van gedachten, maakt dat ik ze inmiddels slechts als gedachten ervaar. Niet als iets wat ik niet wil in mijn hoofd, maar niet uit kan zetten.

Betrapt

Sinds ik mij meer bewust ben van wat acceptatie kan brengen, valt het mij ook op dat ik nog heel wat volledig kan accepteren:

  • mijzelf;
  • mijn werksituatie;
  • mijn relatie met familie&vrienden;
  • etc etc etc

Onder etc valt wat ik gaande weg nog tegenkom. Simpel gezegd zijn dit situaties waarin ik mijzelf betrap op een oordeel over mijzelf en/of een oordeel over iets of iemand anders.

Focus

Onlangs besloot ik om de komende tijd te focussen op ‘accepteren van wat is’. Dit doe ik net zolang als nodig is om het een onderdeel te laten zijn van mijn basishouding, van mijn leefstijl.

Confronterend

Dat ik nog niet altijd ‘accepteer wat is’, ervaar ik soms als confronterend. Zo betrapte ik mijzelf onlangs erop dat ik een betere moeder, een betere vriendin en een betere versie van mijzelf wilde zijn. Ik was onbewust, op de automatische piloot, veeleisend en onvriendelijk richting mijzelf. Daarmee was ik zelf verantwoordelijk voor het voedden van onvrede dat ergens diep in mij om aandacht vraagt.

Keuze

Ik koos ervoor om mijzelf volledig te accepteren zoals ik ben. Dit heeft als gevolg dat ik geen energie meer verlies aan het voedden van mijn innerlijke onvrede die ergens diep in mij aanwezig is. Vervolgens kan ik kiezen wat ik wel doe met die overgebleven energie. Ik kies ervoor om die energie die ik hierdoor bespaar te investeren in mijzelf. Ik gebruik die energie om aandachtig te zijn. Om op te merken dat ik iets of iemand veroordeel en om alert te zijn als iemand mij veroordeeld. Ik ben opmerkzaam voor veroordeling. Dit geeft mij de kans om te kiezen hoe ik om ga met deze veroordeling. Ik heb de keuze verantwoordelijkheid te nemen voor hoe ik reageer. En dat voelt prettig. Ik laat mij niet leiden door mijn automatische piloot.

Dagelijks leven

‘Accepteren wat is’ helpt mij kijken naar wat wél in plaats van wat niet. Ik heb deze week wel twee keer tijd gemaakt om te werken aan mijn kwaliteit van leven in plaats van ik heb deze week vijf keer geen tijd gemaakt voor het werken hieraan. Het accepteren van wat is maakt dat ik werk aan de kwaliteit van mijn leven in een tempo dat bij mij past. Ik ben tenslotte wie ik ben. En ik accepteer mijzelf volledig zoals ik ben.

Meer

Ben jij net als ik nieuwsgierig naar hoe je (meer) verantwoordelijkheid neemt voor je gezondheid en welzijn? Als je op de hoogte wil blijven van mijn ontdekkingen, dan kun je hier je mailadres achterlaten. Ik houd je op de hoogte.

Ken je iemand anders voor wie mijn ervaringen interessant kunnen zijn? Wil je diegene dan wijzen op wat ik doe? Bedankt bij voorbaat!

P.s. Op FB stel ik vragen om je te helpen bij het verbeteren van de kwaliteit van je leven. Klik hier als je nieuwsgierig bent naar de vragen.


6 responses to “Hoe accepteren kan helpen bij het (meer) integreren van mindfulness in je leven.”

  1. Prachtig Caroline. Als mindfulness trainer weet ik hoe moeilijk accepteren kan zijn. Inzicht is al een grote stap. Elke dag weer bewust zijn dat acceptatie nodig is om los te laten. Elke dag oefenen:)

  2. Sommige dingen moet je juist niet accepteren, maar vechten om een verbetering/verandering te bereiken….accepteren is anders, je erbij neerleggen, overgeven………..

  3. Mooi artikel. Wat er ook bij hoort is als je (nog) niet kunt accepteren. Dat lijkt mij een stap om mee te beginnen als je het erg moeilijk vind.

    • Beste Ulla, accepteren dat je nog niet kunt accepteren bedoel je? Herkenbaar. Ik zie inderdaad ook als een stap. Een stap om ruimte te maken alvorens je kunt gaan accepteren wat is. Vriendelijke groet, Caroline

Leave a Reply

Your email address will not be published.