Wat is acceptatie, wat is het niet én wat kan het je opleveren?


Accepteren kun je leren. En accepteren toepassen verhoogt je kwaliteit van leven. In dit artikel lees je wat acceptatie is, wat het niet is én wat het je kan opleveren.

Wel

Acceptatie is:

 • iets ervaren zoals het op dat moment is;
 • iemand ervaren zoals hij of zij op dat moment is, bijvoorbeeld jezelf of anderen.

Het is zoals het is.

Herkennen

Kenmerkend aan acceptatie is dat er sprake is van een houding vrij van oordeel. Je vindt er niks van. Je vindt het niet goed. Je vindt het niet slecht.

Een ander kenmerk van acceptatie is dat je geen actie onderneemt om iets of iemand te verwerpen of te veranderen.

Resultaat

Mensen beschrijven hun ervaring met acceptatie op verschillende wijzen. Zelf ervaar ik in een situatie van acceptatie:

 • vrede;
 • liefde;
 • rust;
 • ontspanning;
 • vreugde.

Het zijn momenten waarop je vrij bent van gedachten en/of emoties. Het zijn ervaringen die energie geven.

Niet

Acceptatie is wat anders dan:

 • Opgeven;
 • Vechten;
 • Vluchten;
 • Verstarren/bevriezen.

In bovenstaande situaties verzet je je tegen iets of iemand.

Opgeven

Opgeven betekent dat je stopt met wat je doet. Je hebt alleen nog niet het resultaat bereikt dat je graag wilt bereiken. Je ziet iets of iemand liever anders.

Vechten

Als je vecht, blijf je energie stoppen in iets (terug)krijgen wat je niet hebt of verloren bent.

Vluchten

Als je vlucht, ga je iets of iemand uit de weg.

Verstarren/bevriezen

Verstarren of bevriezen uit zich bijvoorbeeld in op de bank blijven zitten als je eigenlijk zou gaan sporten. Of in letterlijk geen woorden kunnen vinden in een situatie, omdat je bevriest.

Herkennen

Hoe herken je een moment waarop acceptatie ontbreekt? Dat moment kun je herkennen aan gedachten en/of emoties die je bezighouden. Als je opgegeven hebt, ervaar je misschien een gevoel van teleurstelling. Of denk je: “zie je nou wel dat ik dat niet kan”. En als je vecht ben je misschien wel heel boos op iemand of op de situatie. Het zijn momenten waarop je, bewust of onbewust, energie stopt in verzet tegen het moment zoals het is.

Samenvatting

Ontbreekt acceptatie van de situatie zoals die is? Dan kost dit (op termijn) energie. Een houding van acceptatie daarentegen geeft energie. Wil jij je kwaliteit van leven verbeteren? Leer dan jezelf een houding van acceptatie aan.

Succes en plezier met (leren) accepteren.

P.s. Toestaan

Als synoniem voor acceptatie kun je het woord ‘toestaan’ gebruiken. Je staat toe dat iets is zoals het is. Je staat toe dat iemand is zoals hij of zij is.

 


2 responses to “Wat is acceptatie, wat is het niet én wat kan het je opleveren?”

 1. Zou je mensen die hun ervaringen plaatsen onder #metoo, aanraden om dat niet te doen, maar de gebeurtenis zowel als hun eigen innerlijke reactie daarop te accepteren?

  • Best Bert,

   Bedankt voor je reactie.
   Accepteren is een manier om een ervaring toe te staan zoals het was. Accepteren is ook een manier ook je eigen reactie te accepteren zoals die was.
   Iets plaatsen op bijvoorbeeld #metoo is een manier om met anderen te delen wat je ervaren hebt. Mijn vraag is dan ook: “Welk doel heeft de persoon die zijn/haar ervaring deelt op #metoo? Heeft hij of zij het doel om zich vredig te voelen bij wat er gebeurd is? En is een doel dat hij/zij vredig is met hoe hij/zij daar als persoon mee om is gegaan? Als dit zijn/haar doel is, dan is het mijn suggestie om acceptatie toe te passen.
   Heb je wat aan mijn antwoord Bert?

   Met vriendelijke groeten,

   Caroline

Leave a Reply

Your email address will not be published.