Complete acceptatie van wat is of leef je zoals de meeste mensen?

Complete acceptatie van wat is of leef je zoals de meeste mensen?

Het leven accepteren zoals het is of je er tegen verzetten. Dat is een keuze. Ik kies voor complete acceptatie van wat is. Het bespaart mij energieverlies en het geeft me rust, vrede en liefde. In dit artikel schrijf ik erover.

Alles moet anders

Ik weet nog goed dat ik in mijn eerste baan zat. Kritisch was ik op mijzelf. Ik kon mijn werk altijd nóg beter en sneller doen. Daar kwam bij dat ik mijn kritische oog niet voor mijzelf hield. Ook anderen moesten eraan geloven. Die strategie kon beter en het werk kon beter. Het was nooit goed genoeg.

Het kan ook anders

Met hulp van mijn coach en door zelfobservatie leerde ik dat het ook anders kan. Dat ik een keuze heb hoe ik naar mijzelf én naar anderen kijk. Ik ontdekte dat ik ervoor kan kiezen om mijzelf niet te veroordelen. En dat ik er ook voor kan kiezen om anderen niet te veroordelen. Ik besloot deze wetenschap in de praktijk te oefenen.

Wat het oplevert: acceptatie van wat is

Ik ging aan de slag: Ik stopte met het veroordelen van mijzelf. Met het veroordelen van anderen. Tenminste, dat was mijn intentie. Het bleek een proces van vallen en opstaan. Soms lukte het. Soms niet. Maar als ik nu terugkijk, zie ik op hoofdlijn een stijgende lijn. En wat levert deze stijgende lijn mij op? Ik lek steeds minder energie door mijzelf te verzetten tegen wat is. Naast het feit dat ik me energieker voel, geeft het mij meer rust en tevredenheid. Dat is de winst die ik ervaar door (steeds meer) te accepteren wat is.

Wijsheid uit een boek

Nu ik dit schrijf, denk ik terug uit een passage uit het boek: “Dingen die je alleen ziet als je er de tijd voor neemt,” van Haemin Sunim. Die passage deel ik hier graag met jou:

Als ik het geheel van het leven van de meeste mensen in een paar woorden moest samenvatten zou ik zeggen: een eindeloos verzet tegen wat is. 

Wanneer we ons verzetten, zijn we constant in beweging omdat we proberen ons aan te passen. En toch blijven we nog ongelukkig over dat wat is.

Als ik het geheel van het leven van een verlicht persoon in een paar woorden moest samenvatten zou ik zeggen: een complete acceptatie van wat is.

Wanneer we accepteren wat is, is onze geest ontspannen en kalm terwijl de wereld om ons heen heel snel verandert.

Hoe help jij jezelf herinneren dat je kunt kiezen voor complete acceptatie van wat is?

Ondanks dat het mij steeds beter af gaat om het leven volledig te accepteren zoals het is, betrap ik mijzelf nog steeds wel eens op verzet tegen iets wat ik ervaar in mijn leven. Om mijzelf te helpen, vond en vind ik manieren om mijzelf te herinneren aan de keuze wel of niet accepteren van wat is. Zo prik ik bijvoorbeeld het plaatje dat ik voor deze blog tekenende op het prikbord in de woonkamer, zet ik een herinnering in mijn agenda in mijn telefoon of vraag ik mijn partner mij te wijzen op mijn keuze als ik het even vergeten ben. Je kunt altijd manieren vinden om jezelf te helpen.


Leave a Reply

Your email address will not be published.