Wat acceptatie in de context van mindfulness jou kan bieden.


We zijn over de helft. Vijf van de negen lessen mindfulnesstraining hebben we achter de rug. Ik kan wel zeggen dat ik geprikkeld ben door wat mindfulness kan brengen. Ik merk bijvoorbeeld dat mijn default houding, mijn standaardhouding als ik niet bewust kies voor een houding, aan het veranderen is. Waar ik eerst vrijwel gelijk in de veroordeling schoot van iets, iemand of mijzelf, merk ik dat ik dat minder vaak doe. Steeds vaker observeer ik met een open, nieuwsgierige en opmerkzame blik zonder dat ik er wat van vind.

Moment

Het is een moment: de vijfde les. We maken de stand op hoe het een ieder vergaat. Ik ben best tevreden met de vorderingen die ik maak. Als ik dit schrijf schiet de gedachte door mijn hoofd dat het nog wel wat beter kan. Gevolgd door een lach op mijn gezicht. Ik merk op dat ik die gedachte opmerkte. Hoe mindful. Vervolgens besluit ik die gedachte ook weer te laten gaan. Ik pas nog meer mindfulness toe. De lach op mijn gezicht groeit nog groter.

Acceptatie

Les vijf gaat over toelaten wat er is. Acceptatie. Wat houdt het woord acceptatie eigenlijk in? Ik merk in het dagelijks leven dat sommige mensen het woord acceptatie een ‘vies’ woord vinden. Het wekt weerstand bij hen op. Waarom eigenlijk?

Weerstand

Waarom wekt acceptatie geregeld weerstand op? Ik ontdek dat weerstand vaak wordt opgeroepen door de automatische associaties die een persoon bij het woord acceptatie heeft. Automatische associaties die bijvoorbeeld optreden zijn:

  • acceptatie is je gewonnen geven;
  • acceptatie is zwakte;
  • acceptatie is over pijn of een onverdraaglijke gebeurtenis heenstappen.
Context

Als je het woord acceptatie in de context van mindfulness plaatst, heeft het een andere betekenis. Ik ervaar het ‘accepteren wat is’ als het creëren van een moment waarop ik mijzelf de mogelijkheid bied om ‘te zien’ dat ik weerstand heb en ‘te weten’ waar die weerstand door veroorzaakt wordt. Ook geeft het moment mij de ruimte om te kiezen hoe ik ermee om wil gaan. Is iets makkelijk op te lossen, kan ik dat direct doen. Lukt iets mij niet direct, neem ik er op een ander moment de tijd voor om ermee aan de slag te gaan.

Ontkenning

Dankzij de oefening ‘accepteren wat is’, realiseer ik mij dat eten een onderwerp is wat weerstand bij mij oproept. Eten valt tot nu toe regelmatig slecht met als gevolg dat ik mij misselijk voel en/of er op mijn buik rode adertjes zichtbaar worden. Ik weet al lang dat bepaald eten niet bijdraagt aan mijn gezondheid. Toch zit ik regelmatig in de modus van ontkenning. Ik wil (nog) niet toegeven dat eten me soms een gevoel van hulpeloosheid geeft. Dat is toch zwakte? En ik wil al helemaal niet lastig zijn. Stel je voor dat iemand iets anders voor mij moet klaarmaken?

Toelaten

Ik merk dat ik (nog) niet in staat ben om mijn ontkenning rondom mijn gevoeligheid voor bepaalde voedingsmiddelen direct op te lossen. De weerstand zit nog in mij. En dat is OK. Ik  sta de weerstand toe er te zijn. Ik accepteer de weerstand. Ik voel hoe de weerstand voelt die in mijn lichaam zit. Eerst heftig. Dan merk ik dat de scherpe randjes ervan af gaan. Ik realiseer me dat ik zelf kan kiezen hoe ik met mijn gevoeligheid om kan gaan. Ik hoef niet vast te houden aan de ontkenning. Ik kan kiezen hoe ik er wel mee om wil gaan. Hoe wil ik ermee omgaan? Daar vind ik een andere keer het antwoord op.

Keus

De vijfde les vat ik samen met het woord ‘keus’. Bij het gebruiken van het woord ‘acceptatie’ in de context van mindfulness, creëer je ruimte voor jezelf om te ontdekken of en zo ja welke problemen je ervaart. Dit bewustzijn geeft je vervolgens de keus wat je hiermee wil doen. Het geeft je de kans (keus) om iets met je problemen te doen. Ik pak deze kans.

Nieuwsgierig

Wat doet acceptatie in de context van mindfulness met jou? Ik ben nieuwsgierig naar jouw ervaring. Als je wilt, kan je onder dit bericht reageren en/of mij mailen op contact@CarolinevanBemmel.com.

Ben jij net als ik nieuwsgierig wat mijn ervaringen zijn na de lessen die nog volgen? Laat je mailadres hier achter en ik houd je op de hoogte. Wil je mijn ervaring na voorgaande lessen lezen? Klik dan hier. Ken je iemand anders voor wie mijn ervaringen interessant kunnen zijn? Wil je diegene dan wijzen op wat ik doe? Bedankt bij voorbaat!

P.s. Op FB stel ik elke dag een vraag om je eraan te herinneren dat je je kwaliteit van leven kan verbeteren. Klik hier als je nieuwsgierig bent na de vraag die ik vandaag stel.

 


2 responses to “Wat acceptatie in de context van mindfulness jou kan bieden.”

  1. Hi Caroline,
    Ik geniet veel van jouw stukjes en dat wil wat zeggen want ik lees nogal wat over dit soort onderwerpen. Zelf heb ik uiteraard ook een cursus gedaan, twee keer zelfs, haha. Want ik ben er nogal mee bezig. Jouw stukjes helpen mij om weer in te zien waar het om draait. Ik maak het soms te moeilijk en vervolgens geef ik mezelf daarvoor op mijn kop. Dat patroon herkennen en accepteren en weer verder gaan, dat is belangrijk. I.p.v. te denken: laat dan ook maar, ik zit gewoon zo in elkaar. Jouw stukjes zijn zeer herkenbaar en fijn geschreven, dus dat is top! Uiteindelijk gaat het er echter om dat ik het in mijn leven toepas en dat kan alleen ikzelf doen 🙂

    • Hoi Elske, fijn om te horen dat je van mijn stukjes geniet en bedankt dat je dit met mij deelt. Daar geniet ik weer van :).En ja, het gaat uiteindelijk om het toepassen. Maar zo te lezen ben je daar al mee bezig. Je ziet al dat je zelf diegene bent die het kan doen en je bent er al mee bezig. Helemaal mooi. Veel plezier met het beleven van je reis Elske 🙂 Vriendelijke groeten, Caroline

Leave a Reply

Your email address will not be published.